NBS brani dinar

Dodajte komentar

Ekonomisti očekuju da će kurs dinara ostati stabilan do formiranja nove vlade i navode da je nerealno očekivati značajnije jačanje evropske monete u narednih nekoliko meseci

Kretanje deviznog kursa tokom decembra i januara na nivou od 105 do 106 dinara mnoge je zabrinulo, ali ni Narodna banka Srbije niti ekonomisti ne očekuju bitnije jačanje evra u narednom periodu.

S druge strane, nerealno je da se u sadašnjim uslovima malog priliva investicija, vrednost dinara vrati na prošlogodišnji nivo od 100 do 103 dinara.

– Kurs će ostati stabilan do formiranje nove vlade posle izbora i kretaće se od 105 do 106 dinara sa mogućnošću i da ojača, zavisno od priliva stranog kapitala, rekao je Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U narednom periodu glavnu ulogu u održavanju nacionalne valute imaće NBS sa intervencijama iz deviznih rezervi.

Kako Đukić ističe, nivo kursa zavisiće od kretanja inflacije. Kako je srpska centralna banka najavila da će rast cena biti u planiranom koridoru za ovu godini i da će u narednom periodu smanjivati referentnu kamatnu stopu, koja sama po sebi utiče na slabljenje valute, NBS će morati da prodaje devize na međubankarskom deviznom tržištu.

– Ukoliko bi došlo do drastičnog slabljenja dinara, to bi uticalo na rast inflacije, što centralna banka ne sme da dozvoli, naveo je Đukić.

U prilog tezi da će NBS morati više da interveniše iz deviznih rezervi ide i činjenica da će zbog niske referentne kamate, odnosno cene po kojoj investitori kupuju državne vrednosne hartije, interesovanje za njih biti manje, pa samim tim dolazi do povećanja potražnje za devizama.

– Pad vrednosti dinara, kako kaže Đukić, može mnoge građane, ali i firme, da dovede u situaciju da ne mogu da otplaćuju kredite, zbog čega bi se povećao procenat nenaplativih zajmova, a što bi bankama dalo signal da obustave kredite. To bi privredi stvorilo dodatne probleme.

– Kurs koji smo imali lane teško da se može ponoviti u ovoj godini, ali se ne očekuju ni drastične oscilacije, smatra Đukić.

izvor: rast.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *