Kineski premijer: U našem je interesu pomoći eurozoni

U interesu je Kine pomoći zemljama eurozone da prebrode dužničku krizu, poručio je kineski premijer Wen Jiabao te istakao važnost evropskog tržišta za kineski izvoz, prenijela je u nedjelju službena agencija Xinhua.

Komentari su nastavak obećanja koja je Wen dao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u četvrtak tokom njene posjeta Kini.

Skeptične kineske građane Wen želi uvjeriti da je u njihovom interesu pomoći Evropi koja je “sada suočena s dužničkom krizom te moramo razmotriti naše odnose s Evropom kako bismo zaštitili naše nacionalne interese”.

“Evropa je najveće izvozno tržište” za Kinu no “Evropa je i najveći izvor uvozne tehnologije”, rekao je Wen.

Na zajedničkom sastanku s Merkel u Pekingu Wen je rekao da Kina razmatra načine kako odobriti više zajmova Evropi. Kina bi čak mogla pomoći Evropskom fondu za spašavanje eura (EFSF) i Evropskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM). Kina raspolaže s 3,2 biliona deviznih rezervi i potencijalni je zajmodavac za neke evropske vlade. Prema neslužbenim podacima, Kina je već sada vlasnik više od 550 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica evropskih država.

izvor: poslovni.hr

Check Also

Država pomaže sa 150 do 200 miliona kredita privredi?

Trećim državnim paketom podrške za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa planirano je da Vlada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *