Beogradska berza: Nedjeljni komentar 30.01.2012 – 03.02.2012

Dodajte komentar

Protekle nedelje, ulagači na domaćem tržištu kapitala uspeli su da ostvare ono što im nije polazilo za rukom u poslednjih šest meseci – značajan rast većine likvidnih hartija.

Najveći doprinos skoku tržišta većem od 10 procenata dala je objava preuzimanja Imleka (IMLK) i Subotičke mlekare (MLSU) koje će, ako se sporazum uspešno privede kraju, ubuduće funkcionisati u sastavu holandske grupacije FrieslandCampina. Ukupan promet u trgovanju bio je najveći u tekućoj godini i iznosio je 8,7 miliona evra. 

Akcije – Najprometnija hartija bio je beogradski Imlek koji je skočio u nedelji 15,8 procenata uz ukupan promet od 71,6 miliona dinara. Od početka godine Imlek je dobio na vrednosti skoro 28 procenata, u očekivanju preuzimanja čije su grublje konture obelodanjene u četvrtak. FrieslandCampina će, nakon postignutog dogovora sa Salfordom, postati novi većinski vlasnik najveće domaće mlekare uz koju je pride kupila i Subotičku mlekaru, jednu od tehnološki najsavremenijih kompanija u ovoj branši. I akcije Subotičke zabeležile su snažan rast te su protekle sedmice dobile na vrednosti 48 procenata, stigavši do nivoa od 1.998 dinara.

Očekivano preuzimanje Imleka podiglo je tražnju i na većini drugih hartija koje su listom zabeležile rast vrednosti. Reperna hartija ovdašnjeg tržišta, Naftna industrija Srbije (NIIS) registrovala je skok veći od 10 procenata dok je na kraju nedelje preskakala i nivo od 650 dinara, prvi put od sredine novembra protekle godine. Veliku realizaciju od 30,4 miliona dinara ostvario je bečejski Sojaprotein (SJPT) sa prometom od 30,4 miliona dinara. Ova hartija je zabeležila i veliku blok transakciju u kojoj je šest odsto akcija promenilo vlasnika na nivou od 599 dinara. Među prometnijim akcijama bio je i Energoprojekt (ENHL) koji je nastavio rapidan rast vrednosti od početka godine. Ovaj najveći domaći građevinar porastao je 25,6 procenata, dok je od početka godine tržišna kapitalizacija ove kompanije veća za 45,4 procenta. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao je 2,6 odsto na 511 dinara, a ova kompanija je objavila da je i tokom januara nastavila prošlogodišnji trend poslovanja, zabeleživši rast broja usluženih putnika od 20 procenata.

Bankarske akcije protekle sedmice bile su u senci obelodanjenog državnog programa za spasavanje banaka najavljenog za tri bankarske ustanove u kojima država ima izražen vlasnički interes: Privrednu (PRBN), Agrobanku (AGBN) i Razvojnu banku Vojvodine (MTBN). Najprometnija hartija bila je niška AIK banka (AIKB) koja je zabeležila promet od 21,7 miliona dinara uz rast od 17 procenata. Agrobanka je ostvarila pozitivnu promenu od 5,3 odsto na 1.615 dinara, dok je novosadska Razvojna banka Vojvodine (MTBN), posle dostizanja istorijski najniže vrednosti sredinom nedelje, uspela da zabeleži neveliku pozitivnu promenu. Komercijalna banka (KMBN) je bila među retkim vlasničkim papirima koji nije beležio veće promene tokom protekle sedmice. Akcije ove najveće banke pod kontrolom države blago su fluktuirale oko nivoa od 1.670 dinara uz neveliki promet od 3,3 miliona dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od pola miliona evra, a najprometnija serija bila je A2015. Najveći deo prometa ova državna obveznica ostvarila je uz prinos od 5,5 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su tri aukcije državnih dužničkih hartija. Šestomesečni trezorski zapisi nominalne vrednosti šest milijardi dinara prodati su sa uspešnošću od 77,7 odsto uz prinosnu stopu od 10,5 procenata.  Dvogodišnje trezorske note zabeležile su još jaču tražnju – realizovane su sa uspešnošću od 78,2 odsto dok je prinosna stopa iznosila 13,1 odsto.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *