Predstavnici Fitcha u Zagrebu

Dodajte komentar

MMF je već danima u Hrvatskoj. Svjetska banka impresionirana je Vladinim rezanjima, a u petak počinju i razgovori s kreditnom agencijom Fitch, piše HRT. Trenutno Hrvatsku ocjenjuju s BBB minus, no svako pogoršanje donosi skuplje zaduživanje s kamatama većima od 10 posto.

Ministar finansija Slavko Linić za Dnevnik HTV-a je izjavio što će im poručiti – “Nećemo u Hrvatskoj trošiti više nego ostvarimo u svojim poreznim prihodima, a potrošnju ćemo zaista svesti prema nuli.”

“Bit ćemo ozbiljan garant i jamac za vraćanje naših dugova, ali i stvaranja uslova u Hrvatskoj za privredni rast i za nova radna mjesta”, kazao je.

Na pitanje kakvu nadu primjećuje među građanima Linić je odgovorio – Vrlo pozitivno. Upravo su građani svjesni da se po starom načinu, trošenjem iznad zarađenoga i iznad mogućnosti više ne može, da je to neodrživo.

“Govorimo o teškim temama i o tome kako će se mnogi morati odreći s obzirom na smanjenje potrošnje u državnom budžetu”, dodao je.

Inače, u četvrtak je svoje dojmove o Vladinim potezima izrekao i direktor Svjetske banke za srednju Evropu. “Svjetska banka pozdravlja Vladin plan da smanji državnu potrošnju za 4,5 milijarde kuna te za 5 milijardi kuna budžetski deficit. Impresionirani smo naporom Vlade da odmah smanji neefikasnu potrošnju i konsoliduje budžet”, kazao je Peter Harrold, direktor Svjetske banke za srednju Evropu i baltičke zemlje.

Vladi je poručio – smanjite birokratske barijere i cijenu rada. Najvažnije je probližiti fiskalni deficit nivou od 3 posto BDP-ja. Trenutno doseže neodrživih 6 posto i veći je od 20 milijardi kuna.

Dok Vlada računa na rast BDP-a od 0,8 posto, bankari i analitičari prognoziraju pad do 2 posto što je loše za naš kreditni rejting.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *