Preko brokera u RS do akcija Facebooka

Dodajte komentar

Građani i investitori iz RS, koji imaju želju i novac, uskoro će moći na daleko jednostavniji način da kupe akcije inostranih kompanija, uključujući i najprestižnije poput “Coca-Cole”, “Microsofta”, “Googlea” ili “Facebooka”, koji se upravo priprema za izlazak na berzu.

Naime, Prijedlog izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS 7. februara, između ostalog, domaćim brokerskim kućama omogućava da klijentima pružaju usluge i na stranim tržištima.

Na taj način građani i investitori zainteresovani za sticanje akcija stranih korporacija više neće morati da angažuju berzanske posrednike van BiH, što je većini do sada bila nepremostiva prepreka.

Branko Kecman, predsjednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja ovlaštenih učesnika na tržištu kapitala RS, smatra da postoji značajan interes domaćih investitora za trgovinu hartijama od vrijednosti na inostranim berzama.

Takvu ocjenu izvlači iz iskustava u regionu, navodeći primjer Hrvatske, čija brokerska društva dobijaju mnogo više naloga za trgovinu na stranim tržištima nego za trgovinu na Zagrebačkoj berzi.

“Mnogi žele da u vlasništvu imaju akcije kompanija čije proizvode ili usluge koriste svaki dan. Pored toga, razvijena tržišta nude mogućnost apsolutne likvidnosti, odnosno mogućnosti da u istom danu kupite i prodate akcije u vrijednosti od pet miliona KM, što, nažalost, nije slučaj na našem tržištu”, ističe Kecman.

Berzanski posrednici u RS će, pored toga, dobiti i obavezu da izvrše kategorizaciju klijenata na male i profesionalne investitore, uzimajući u obzir njihovo znanje, iskustvo, finansijsku situaciju i investicione ciljeve.

U skladu s tim, brokeri će male ulagače morati detaljnije upoznati sa stanjem na tržištu i rizicima koje preuzimaju upuštanjem u berzansku trgovinu, za razliku od kvalifikovanih investitora koji će isključivo na sebe preuzeti odgovornosti za eventualne pokušaje manipulacija.

Druga značajna zakonska novina je drugačije segmentiranje tržišta i to na listu A – primarno tržište, listu B – standarno tržište, te listu C – slobodno tržište, koje više neće biti berzansko.

Na taj način će na Banjalučkoj berzi, prema riječima njenog direktora Milana Božića, ostati stotinak od sadašnjih više stotina emitenata.

Motiv za iščišćavanje berzanskog tržišta Božić vidi u potrebi izlaska u susret malim preduzećima sa “učvršćenom” akcionarskom strukturom da smanje troškove izvještavanja.

“Akcijama preduzeća sa slobodnog tržišta i dalje će se moći trgovati, ali na drugačiji način, koji će biti preciziran podzakonskim aktima čija izrada tek predstoji”, ukazao je Božić.

“Nezavisne” su već pisale da će izmjene predmetne legislative detaljnije urediti i tržište novca i berzanske robe, dok se ostale zakonske novine uglavnom odnose na usklađivanja sa standardima i direktivama Evropske unije.

izvor: nezavisne.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *