Guverner slovenačke centralne banke o rejtingu

Dodajte komentar

Guverner slovenačke centralne banke Marko Kranjec izjavio je u srijedu da smanjenje kreditnog rejtinga nekih evropskih država možda odražava i činjenicu što je središte triju najvećih svjetskih bonitetnih agencija u Sjedinjenim Američkim državama.

“Ne znam kako to reći, ali ne smijemo u cijelosti zanemariti činjenicu da su to američke agencije koje ocjenjuju bonitet evropskih država”, izjavio je Kranjec u emisiji Slovenačkog radija, posvećenoj padu kreditnog rejtinga nekih država u eurozoni, među njima i Slovenije.

Kranjec je rekao da se u političkoj realnosti događa da su i u pozadini takvih ocjena “interesi jednih regija na račun drugih” i da je toga i ranije bilo.

Agencija Fitch u petak je snizila kreditnu ocjenu Španiji, Belgiji, Kipru, Italiji i Sloveniji, pri čemu je slovenski rejting smanjen s ranijeg AA- na A.

Kreditni rejting Sloveniji su od jeseni prošle godine smanjile i agencije Standard&Poor, te Moody's.

Nova slovenačka vlada morat će preduzeti niz energičnih mjera kako bi se slovenski kreditni rejting opet podignuo, smanjujući troškove servisiranja kredita, ocijenio je za Slovenački radio u istoj emisiji finansijski ekonomist Igor Lončarski s ekonomskog fakulteta u Ljubljani.

Nova će vlada po njegovim riječima morati zamrznuti neke budžetske izdatke i socijalne troškove za 500-700 miliona eura u ovoj godini i tako smanjiti dinamiku dosadašnjeg zaduživanja i preduzeti mjere za sanaciju bankarskog sustava.

No, od bitne važnosti biće i to kakve će mjere nova vlada preduzeti na području strukturnih reformi, posebno penzijske reforme i s kojom će se brzinom to odvijati.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *