MMF: Garancije probijaju dug Srbije

Dodajte komentar

Misija Međunarodnog monetarnog fonda od 2. februara će sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarati o reviziji aranžmana iz predostrožnosti. Prva provera je trebalo da se završi krajem prošle godine, ali je odložena, jer usvojeni budžet za 2012. godinu, po proceni stručnjaka MMF, izlazi iz dogovorenih okvira.

Prema rečima šefa kanecelarije MMF za Srbiju Bogdana Lisovolika, Srbija će, po usvojenom budžetu, godinu završiti sa probijenom granicom javnog duga. Odstupanja su na nivou jednog procenta bruto domaćeg proizvoda, što je oko 300 miliona evra.

Na Srbiji je da, ako želi da zadrži aranžman iz predostrožnosti, tokom nedelju dana razgovara misiju MMF uveri da će javni dug držati na nivou do 45 odsto BDP. Jedan od „kamena spoticanja“ je nivo garancija kojima će država tokom 2012. stati iza javnih preduzeća.

– Nije reč o specifičnim garancijama, već o tome da je njihov ukupni nivo velik, tvrdi Bogdan Lisovolik.

– Ne bavimo se pojedinostima, već koliki će biti jaz na kraju godine. Da li će deficit ostati u okviru plana, kako rastući javni dug ne bi bio još veći. Sa usvojenim budžetom rekao bih da su odstupanja u nivou od jednog procenata bruto domaćeg proizvoda. Razgovaraćemo o tome kako da se program vrati u kolosek. Ne mogu da predvidim rezultate pregovora.

Članovi vlade, međutim, veruju da će se sa Misijom na kraju dogovoriti. Potpredsednik Vlade Verica Kalanović, smatra da nisu sve garancije sporne.

– Moje iskustvo sa predstavnicima MMF je da oni podržavaju ulaganje u investicije i ne stavljaju primedbe na novac uložen u infrastrukturu, kaže Verica Kalanović. -Insistiraju na granici zaduživanja.

SPORNO ZA LIKVIDNOST

I ministar ekonomije Nebojša Ćirić smatra da se Međunarodni monetarni fond ne protivi garancijama namenjenim za investicije.

– Problem je u garancijama koje se odnose na likvidnost nekih javnih preduzeća, kaže Ćirić.

 izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *