Grčka korak do dogovora: banke spremne otpisati 70 posto duga?

Dodajte komentar

Grčka je na korak do sporazuma kojim bi joj banke otpisale 70 posto duga, potvrdio je ministar finansija Evangelos Venizelos. Dogovor će se naći u parlamentu 13. februara, a nakon toga Grčka bi mogla nastaviti pregovore s partnerima iz EU i MMF-a o novim tranšama pomoći.

Privatni kreditori dosad su pristajali samo na otpis 50 posto potraživanja na ime grčkih obveznica u njihovom vlasništvu, dok se dalji gubici očekuju kad se objave detalji zamjene obveznica.

Ministar je pozvao zakonodavce da odobre uslove za izdavanje novih obveznica koje bi zamijenile polovinu starih, čija je ukupna vrijednost 200 milijardi eura. Upravo taj iznos službena Atina duguje bankama, osiguravajućim kućama i drugim institucijama.

Venizelos je kazao da bi dogovor doveo do smanjenja nominalne vrijednosti obveznica od 50 posto, a smanjenje realne vrijednosti za banke iznosilo bi preko 70 posto.  Kako bi kamatne stope na nove vrijednosne papire bile niže u odnosu na stare, gubici privatnih kreditora bili mnogo veći od onih “na papiru”.

Grčka i EU odredili su 13. februara kao zadnji rok za izdavanje novih obveznica, budući da Atina do 20. marta mora isplatiti 14,5 milijardi na ime starih vrijednosnih papira.

Grčka trenutno pokušava smanjiti obujam svog ukupnog javnog duga koji iznosi oko 350 milijardi eura. To je 160 posto BDP-a, a Grci bi ga smanjili na barem 120 posto.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *