Hypo Alpe priprema prodaju banaka u regiji

Dodajte komentar

Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, priprema prodaju svojih banaka u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Austriji, Italiji i još nekim zemljama u regiji, te očekuje da će se uslovi na tržištu poboljšati u drugoj polovini godine, javlja Bloomberg.

Banka sa sjedištem u Klagenfurtu, smatra “vrlo nerealnim” da može dogovoriti prodaju svojih banka u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini ove godine, rekao je novinarima u Beču izvršni direktor Gottwald Kranebitter.

“Želimo obaviti svoj dio posla u drugoj polovini 2012”, rekao je Kranebitter. “Kada ćemo započeti proces prodaje i kada ćemo moći prodati, odlučiće tržište. Pretpostavljamo da će se u drugoj polovini 2012. tržišta smiriti” nakon što velike evropske banke ispoštuju nova pravila o kapitalu, rekao je.

Hypo Alpe prodaje banke u svome vlasništvu uslijed istrage Evropske komisije je li finansijsko spašavanje te banke 2009. bila nezakonita pomoć od strane države. Austrija je preuzela Hypo banku nakon što su se povukli njeni bivši vlasnici, među kojima je i Bayerische Landesbank. Banka je u posljednje tri godine poslovala s gubitkom, koji ukupno iznosi 3,2 milijarde eura. Skoro trećina njihovih dugova su već trebali biti vraćeni ili za njih nisu isplaćene kamate.

Hypo banka je 201. “skoro završila bez gubitaka”, rekao je Karanebitter. Za prvo prošlogodišnje polugodište je ostvarila dobit nakon četiri godine, jer je naplata loših kredita smanjena za 80 posto u prvih šest mjeseci 2011. Neto dobit je u tom razdoblju iznosila 71,6 milion eura, u poređenju s gubitkom od 498,9 miliona eura godinu dana ranije.

Hypo je dobila 1,35 milijardi eura državne pomoći 2009. i 2010., te garancije u vrijednosti od 200 miliona eura. Od toga je država otpisala 700 miliona eura u prošlogodišnjem budžetu. Bivši Hypovi dioničari BayernLB, austrijska pokrajina Koruška i osiguravajuće društvo Grazer Wechselseitige AG su prošle godine uložili 210 miliona u neglasačka prava u sklopu dogovora kojim je Hypo banka nacionalizovana.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *