Erste Bank: Austrijanci će ove godine manje štedjeti

Dodajte komentar

Austrijanci će ove godine uštedjeti u prosjeku 5.460 eura, šro je oko 4,5 posto manje nego prošle godine, pokazuje analiza koju je objavila Erste banka.

Oko trećina stanovništva planira veće kupovine u 2012., od čega će ih oko 15 posto finansirati tu kupoviu kreditima koji će u prosjeku iznositi 68.000 eura, što je pad od 16 posto.

Svaki drugi Austrijanac vjeruje da je zemlja sposobna nositi se s još jednom ekonomskom krizom. Samo jedna trećina ih vjeruje da zemlja nije dobro pripremljena, pokazuju rezultati ankete koju je u posljednjem tromjesečju prošle godine INTEGRAL sproveo za Erste Bank i Sparkassen.

U ovoj godini 86% Austrijanaca planira uštedjeti ili (re-)investirati novac. U prosjeku procjenjuju da će za to odvojiti 5.460 eura. Uprkos niskim kamatnim stopama, odabrani oblici ulaganja su i dalje konzervativni. U idućih 12 mjeseci dvije trećine Austrijanaca planiraju štedjeti na računima, njih 60% će uložiti u stambenu štednju, dok su polise osiguranja dosegle rekord od 44%.

Njih 19% će uložiti u nekretnine, 5 posto više nego u anketi iz tromjesečja ranije, a toliko je veći postotak onih koje privlači zlato, njih ukupno 16%.
Ključne kamatne stope će vjerovatno pasti za 0,5% do kraja juna ove godine. Štediše utjehu mogu naći u činjenici da: “Niske kamatne stope će pratiti i niža stopa inflacije”, izjavio je Peter Bosek, član Uprave Erste Bank Oesterreich.
Očekivana stopa inflacije u Austriji je oko 2,4% za ovu godinu; za euro zone se predviđa puno niža stopa od 1,8%.

Trećina Austrijanaca planira veću kupovinu u ovoj godini, a 15 posto će ih to finansirati posuđenim novcem. Prosječan iznos tih kredita procjenjuje se na 68.000 eura, što je 16 posto niže od prethodnog tromjesečja. “Nismo osjetili te snažne fluktuacije u  našem poslovanju”, rekao je Peter Bosek.

“To je više pokazatelj osjećaja koji vlada među stanovništvom. Što više ljudi čitaju i slušaju o usporavanju ekonomije i krizi, to to su manja očekivanja i niže procjene iznosa koji će se uštedjeti ili posuditi.”

Prošla je godina počela jako obećavajuće i s pozitivnim privrednim prognozama, ali do kraja ljeta se ekonomska situacija opet pokvarila. Nakon povećanja iznosa koji su se uštedjeli ili posudili u 2011., procjene Austrijanaca su opet lagano pale prema kraju godine. Rast BDP-a za 2012. se trenutno procjenjuje na 0,9 posto, što je puno lošije nego na početku 2011. godine.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *