Crna Gora napredovala deset mjesta u oblasti ekonomskih sloboda

Dodajte komentar

U godišnjem izvještaju Frejzer /Fraser/ instituta za 2011. godinu Crna Gora je napredovala za 10 pozicija i sa ocjenom 7.27 nalazi se na 37. mjestu, na listi koja obuhvata 141 državu, saopšteno je iz ministarstva finansija.

„Najveći napredak je prepoznat u oblastima javne potrošnje, „zdrave“ novčane mase koja je u opticaju, nezavisnosti sudstva i u oblasti regulacije tržišta rada.

Stagnacija u dijelu primjenjivosti ugovora i pad u indikatoru „Veličina trgovačkog sektora u odnosu na očekivanu” obavezuju na preduzimanje daljih mjera u pravcu poboljšanja ovih oblasti“, saopšteno je iz ministastva.

Institut je prepoznao napore koje je Crna Gora uložila i u dijelu ostvarivanja vladavine prava i reforme državne uprave, pri čemu sadašnje ocijene ukazuju da je dalji napredak, i u ovim oblastima, moguć i neophodan.

Bolja samo Albanija i Bugarska

Veći stepen ekonomskih sloboda, od zemalja regiona, jedino imaju Albanija, koja se nalazi na 30. i Bugarska na 28. mjestu.

Tako su se na listi, iza Crne Gore, našli Rumunija na 48. i zemlje bivše Jugoslavije: Makedonija na 64., Slovenija na 74., Hrvatska na 89., Srbija na 91. i Bosna i Hercegovina na 100. mjestu.

Frejzer institut je nezavisna istraživačka i obrazovna organizacija sa sjedištem u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Svoja istraživanja u oblasti ekonomskih sloboda objavljuju u godišnjem izvještaju Economic freedom of the World, a obuhvata indikatore za 141 zemlju svijeta.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *