Uspješna dokapitalizacija UniCredita

Dodajte komentar

U petak, 27. januara, završena je ponuda za upis dionica s pravom prve kupovine za postojeće vlasnike redovnih i štednih dionica UniCredita.

Ponuđen je upis 3.859.602.938 novih redovnih dionica UniCredita bez nominalnih vrijednosti, u skladu s odlukom vanredne Glavne skupštine društva održane 15. decembra 2011. godine. 

Tokom trajanja ponude, od 9. do 27. januara ove godine u Italiji, Njemačkoj i Austriji, te od 12. do 27. januara u Poljskoj, realizovano je ukupno 1.925.199.755 prava na upis, a upisano je 3.850.399.510 dionica, što predstavlja 99,8 posto ponuđenih dionica u ukupnom iznosu od 7,48 milijardi eura.

Nerealizovano je ostalo oko 4,6 miliona prava na upis, odnosno 9.203.428 dionica u ukupnom iznosu od 17,88 miliona eura.

Preostala prava bit će ponuđena na berzanskoj aukciji preko UniCreditove podružnice u Milanu, u skladu s italijanskim zakonom. U prigodnom saopštenju UniCredit će obavijestiti javnost i učesnike na tržištu kapitala o vremenu održavanja aukcije za prava na upis dionica.

Obavezu preuzimanja izdanja novih dionica preuzeo je sindikat koji vode BofA, Merrill Lynch, Mediobanca i UniCredit Corporate & Investment Banking, koji će imati ulogu Joint Global Coordinators i Joint Bookrunnersa. U sindiakt su uključeni i Banca IMI, BNP PAribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, J.P. Morgan, Societe Generale i UBS kao Joint Bookrunners, ING, Nomura, RBC, RBS i Santander kao Co-Bookrunnersi, BBVA, Credit Agricole CIB. Mizuho International i MPS Capital Services kao Co-Lead Managers, te Banca Akros, Banca Aletti& C., Banca Carige, Equita SIM, Intermonte, Investec Bank i Keefe, Bruyette & Woods kao Co-Managers.

Članice sindikata preuzele su solidarnu, ali ne i zajedničku obavezu upisa svih novih redovnih dionica koje ostanu neupisane na kraju ponudbenog razdoblja, odnosno naknadne ponude nerealizovanih prava upisa, do ukupnog iznosa od 7,5 milijardi eura.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *