Štrajkovi protiv štednje paralizovali Belgiju

Dodajte komentar

Na poziv triju najvećih radničkih sindikata, u Belgiji je u ponoć počeo 24-satni opšti štrajk. Građani protestuju protiv mjera štednje nove vlade. Budžetski deficit premijer Elio De Rupo odlučilo je smanjiti novim povećanjem poreza, smanjivanjem povlastica i otpuštanjima.

U Bruxellesu se tako, gdje počinje sastanak na vrhu šefova vlada i država  članica Evropske unije, očekuju velike gužve i zastoji.

Belgijske željeznice u štrajk su stupile već sinoć. Željeznički saobraćaj stoji, uključujući i međunarodne vozove velikih brzina koji povezuju Bruxelles s Parizom, Amsterdamom, Koelnom i Londonom, i tako bi trebalo ostati čitav današnji dan.

Ni jedan tramvaj, autobus ni podzemna željeznica ne voze u Bruxellesu, a i u drugim dijelovima zemlje javni saobraćaj je otežan.

Što se tiče vazdušnog saobraćaja, neki letovi na bruxelleskom aerodromu su otkazani, zabilježena su i kašnjenja, ali saobraćaj je uglavnom gotovo normalan.

Belgijska vlada pokušava budžetski deficit u 2012. spustiti ispod 3 posto domaćega bruto proizvoda i tako udovoljiti  EU-ovim propisima, a investitore uvjeriti da finansije drži pod kontrolom.

Planira podignuti doba za penzionisanje i uštedjeti gotovo 13 mlrd. eura. Sindikati su u zajedničkom saopštenju tada naveli kako su pregovori s vladom starom tek mjesec dana veoma spori i ne daju rezultate.

Javni je sektor u decembru bio u 24-satnom štrajku, željeznice su stale, a  nisu radile ni ostale službe.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *