Lideri eurozone danas o fiskalnom sporazumu

Dodajte komentar

Lideri zemalja članica EU sastaće se danas u Briselu na nezvaničnom, vanrednom samitu da bi finalizovali dogovor o fiskalnoj disciplini kojim će se ubuduće kontrolisati spoljni dug eurozone.

To je, kako je najavljeno u Briselu, važan korak da tržišta vrate povjerenje u evrozonu, a sporazuma treba da se drže zemlje članice eurozone.

Fiskalni sporazum trebalo bi da potpišu, bez obzira na to da li su u evrozoni, sve članice EU osim Velike Britanije koja se izuzela.

Pred samit treba da budu riješena još neka sporna pitanja. Zemlje koje nisu u eurozoni žele da bude uređeno kada i kako će one učestvovati na sastancima eurozone. Poljska želi da učestvuje na svim sastancima.

Takođe, treba da bude određeno koliko zemalja mora da ratifikuje fiskalni sporazum da bi on bio važeći. Irska, koja ima obavezu da sve velike promjene stavi na referendum, najavila je da referendum može da se izbjegne, ako neće biti obaveze da se promjene unesu u Ustav.

Na ovom samitu očekuje se i postepeno vraćanje britanskog premijera Dejvida Kamerona u “evropsku maticu”. Kameron je u decembru “srušio” potpisivanje fiskalnog sporazuma eurozone, iako se on nije direktno odnosio na Veliku Britaniju koja ne koristi zajedničku valutu.

Na sastanku će se raspravljati i o taksi na finansijske transakcije o kojoj su podijeljena mišljenja članica, o daljim potezima oko Grčke, a veliki dio diskusije biće posvećen ekonomskom rastu i zapošljavanju u Evropi. Novi podaci Eurobarometra pokazuju da će nekoliko zemalja EU vjerovatno zahvatiti blaga recesija.

Svi lideri EU doputovali su u Brisel sinoć, jer su tri najveća radnička sindikata u Belgiji za danas najavila stupanje u generalni štrajk. Sindikati se bune zato što teret krize pada na teret radnika i srednje klase.

Na samitu će prvi put učestvovati kao posmatrač sa pravom diskusije, ali ne i glasanja, i hrvatski premijer Zoran Milanović nakon što je Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju, a referendum u Hrvatskoj se završio pozitivno.

izvor: sarajevo-x.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *