Kiparskim bankama ne treba pomoć države

Dodajte komentar

Kiparske banke moći će same da izvrše rekapitalizaciju i neće im biti potrebna pomoć države, zahvaljujući preduzetim fiskalnim mjerama koje su stabilizovale finansijski sistem, saopštili su zvaničnici.

Kiparsko Ministarstvo finansija saopštilo je da kiparska ekonomija ima “snažne osnove” i dodalo da će ubrzo predstaviti paket orijentisan na rast privrede u partnerstvu sa privatnim sektorom.

Ministarstvo je ovo objavilo dan nakon što je međunarodna agencija za kreditne rejtinge “Fič” umanjila status Kipra na BBB-, što je samo stepen iznad najnižeg nivoa.

“Fič” je ovu odluku objasnio izloženošću kiparskog bankarskog sistema grčkom dugu i potrebom za povećavanjem kapitala.

Agencija smatra da će kiparske banke morati da skoro udvostruče kapital, za 900 miliona evra, da bi se predupredili gubici od izloženosti grčkom dugu.

Portparol kiparske Vlade Stefanos Stefanu izjavio je danas da odluka o smanjenju kreditnog rejtinga Kipra nije poštena, jer je ekonomija ove zemlje u boljem stanju u poređenju sa nekim drugim državama.

Evropska komisija očekuje da će kiparski deficit ove godine opasti sa prošlogodišnjih 6,7 odsto društvenog proizvoda na 2,7 odsto, poslije provođenja serije mjera za fiskalnu konsolidaciju, uključujuči povećanje PDV-a za dva odsto i zamrzavanje plata u javnom sektoru na dvije godine.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *