Svjetske berze: Tržište je umorno i prekupljeno

Dodajte komentar

Na svjetskim se berzama prošle sedmice trgovalo oprezno zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, ali i sve slabijih američkih makroekonomskih podataka.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošle sedmice oslabio 0,5 posto, na 12.660 bodova, što je njegov prvi nedjeljni pad u ovoj godini.

S&P 500 i Nasdaq indeks nastavili su, pak, uzlaznim trendom. S&P 500 ojačao je prošle sedmice 0,1 posto, na 1.316 bodova, a Nasdaq indeks 1,1 posto, na 2.816 bodova.

U posljednjem lanjskom tromjesečju američki bruto domaći proizvod porastao je 2,8 posto, što je njegov najveći skok u godinu i pol dana, no to je manje od očekivanih 3 posto.

Tom je rastu najviše pridonijelo punjenje zaliha, dok slaba potrošnja poslovnog sektora najavljuje usporavanje ekonomske aktivnosti na početku ove godine. Zbog toga su splasnula očekivanja o jačanju američke privrede.

Loše su na tržište uticali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dosad su izvještaje objavile 184 kompanije, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 59 posto nadmašilo očekivanja. To je manje nego u prethodnim kvartalima, kada je to ostvarilo oko 70 posto kompanija, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Uprkos skromnijoj sezoni objave poslovnih rezultata u odnosu na prethodna tromjesečja i umjereno dobrim makroekonomskim podacima, S&P 500 indeks ojačao je od početka godine gotovo 5 posto. Zbog toga pojedini analitičari smatraju da je vrijeme za predah.

“Tržište je umorno i prekupljeno. Nakon snažnog rasta cijena dionica na temelju umjereno dobrih ekonomskih vijesti, ulagači su ostali bez goriva“, kaže Larry McMillan, predsjednik kompanije McMillan Analysis.

No, podršku tržištu pružio je prošle sedmice Fed. Čelnici američke centralne banke poručili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, da će ključne kamatne stope zadržati blizu nule sve do kraja 2014. godine, duže nego što se očekivalo.
Ključnu kamatu na savezne fondove u prekonoćnom kreditiranju Fed je spustio nadomak nule još u decembru 2008. godine, nastojeći tako podstaknuti rast privrede.

Uz to, na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice, predsjednik Feda Ben Bernanke oprezno je komentarisao niz makroekonomskih podataka koji ukazuju na jačanje ekonomije i ostavio otvorena vrata za dalje podsticajne mjere.

„Još ne možemo reći da smo ušli u novu, snažniju fazu. Ako inflacija i dalje bude ispod ciljanih nivoa i ako nezaposlenost nastavi padati po ovako sporim stopama, trebali bismo tražiti načine da učinimo više“, kazao je Bernanke.
Odluka o kamatama i komentari Bernankea pozitivno su uticali na tržište jer pokazuju, objašnjavaju analitičari, da je Fed odlučan podstaknuti brži rast američke ekonomije.

Prate se i zbivanja u Evropi, premda tamošnja dužnička kriza već neko vrijeme manje utiče na Wall Street nego lani.

U fokusu su pregovori grčke vlade s kreditorima, a ulagači se nadaju dogovoru koji bi spriječio bankrot Grčke i omogućio novu pomoć prije nego što u martu Atini stigne na naplatu 14,5 milijardi eura obveznica.

I na evropskim se berzama prošle sedmice trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, na 5.733 boda, a frankfurtski DAX 1,7 posto, na 6.511 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,1 posto, na 3.318 bodova.
Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle nedjelje ojačao 0,9 posto, na 8.841 bod.

 izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *