MANS podnosi krivične prijave zbog Svetog Stefana i Rudnika mrkog uglja

Dodajte komentar

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS će sjutra Specijalnom državnom tužiocu podnijeti krivične prijave za organizovani kriminal protiv više bivših i sadašnjih visokih javnih funkcionera zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj u korist kompanija koje su pod kontolom grčkog biznismena Viktora Restisa, a na štetu javnog interesa i budžeta Crne Gore.

“Zbog višegodišnjeg tolerisanja kršenja ugovornih obaveza, te nesavjesnog vršenja službene dužnostri nadzora u postupku davanja u zakup hotela, krivične prijave će biti podnijete protiv bivših ministara turizma Predraga Nenezića i Branimira Gvozdenovića, ali i protiv sadašnjeg ministra Predraga Sekulića“, najavljeno je danas iz MANS-a.

MANS ističe da sva tri ministra koja su u svom resoru imali turizam, imali su i više nego dovoljno osnova da iniciraju raskih ugovora sa grčkim partnerom i sankcionišu kršenje ugovora.

“Umjesto toga sa zakupcima su zaključivani aneksi ugovora kojim im je produžavan rok za otvaranje hotela. Isto tako, Vlade je omogućila Restisu i da se dodatno zaduži i dala primat tim obavezama, u odnosu na plaćanje zakupnine. Ovakvog partenra je stimulisao i sam premijer Igor Lukšić u nedavnoj posjeti Maroku, gdje je navodno promovisao investicije, umjesto da natjera Aman i Restisa da ispoštuju onmo što je već potpisano“, kažu u MANS-u.

Preko povezanih kompanija, Viktor Restis je zakupac hotela na Svetom Stefanu, ali i istovremeno i vlasnik Rudnika mrkog uglja u Beranama.

Prema podacima do kojih je došao MANS, oba posla su praćena brojnim kršenjima zakona i ugovornih obaveza, te sumnjivim finansijskim i drugim iskazima.

Bivši ministar Branimir Gvozdenović se tereti i po osnovu tolerisanja nelegalne gradnje, te nepreduzimanja mjera iz svoje nadležnosti iako je bio u saznanju da je kompanija “Adriatic properties” više mjeseci nelegalno izvodila radove na rekostrukciji hotela Sveti Stefan, te da je bez ijednog papira podigla još dva nova objekta u Miločerskom parku. Po istom osnovu , prijava je podnijeta i protiv tadašnje glavne inspektorke za zaštitu prostora, Nataše Brajović.

Rješenje kojim se nelegalna gradnja proglašava za privremeni objekat su potpisali tadašnji gradonačelnik Budve,Rajko Kuljača, te potpredsjednici Lazar Rađenović i Milenko Medigović, te sekretar za urbanizam Zlatko Dragović. Protiv njih je takođe podnijeta prijava zbog sumnje da su na organizovan način učestvovali u prikrivanju krivičnog djela – nelegalne gradnje.

Prijave je podnijeta i protiv Predsjednika Skupštine Opštine Budva, Krsta Ljubanovića zbog javno date izvjave da će učiniti sve, makar to bilo i nezakonito, da se hotel Sveti Stefan otvori.

“Zbog krivičnog dijela nelegalne gradnje, prijava je podnijeta i protiv Theofanisa Stathisa, izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika “Adriatic properties“ DOO Budva“, saopšteno je iz MANS-a.

Druga krivična prijava se odnosi na drugi veliki posao Restis grupe u Crnoj Gori, privatizaciju rudnika mrkog uglja u Beranama i njome su obuhvaćeni aktueln ministar ekonomijeVladimir Kavarić, bivši ministri ekonomije Branko Vujović i ponovo Branimir Gvozdenović, stečajni upravnik rudnika, Dušan Bugarin, ali i izvršni direktor kompanije “Balkan energy”, Konstantinos Polymeropoulos i njen osnivač Petros Statis.

Rudnik mrkog uglja Berane je 2007.godine prodat kompaniji “Balkan energy”, povezanoj sa Restis grupom.

“Ugovorom su bila predviđena ulaganja od oko 120 miliona eura, namijenjenih za doinvestiranje i izgradnju novog termoenergetskog bloka. Samo mjesec dana od popisivanja ugovora, sačinjen je prvi aneks kojim se značajno produžavaju rokovi novom vlasniku za ispunjenje obaveza. Ubrzo nakon toga je sačinjen i drugi aneks kojim se Grcima dodatno produžavaju rokovi u kojem moraju početi investicije do 1. maja 2009. godine. Nakon toga, MANS je bez uspjeha pokušavao od Ministartva ekonomije da sazna informacije o novim rokovima koji su dati grčkom partneru, kao i o tome što je preduzeto kako bi se sankcionosalo kršenje privatizacionog ugovora“, ističe MANS između ostalog.

U MANS-u smatraju da postoji sumnja i da je Vlada Crne Gore grčkom partneru omogućila da na nezakonit način dođe do koncesija za eksploataciju uglja na period od 20 godina.

“Sveti Stefan i Rudnik uglja su “odrađeni” po istom principu koju predpostavlja maksimalnu zaštitu profitnih interesa navodnih “strateških” partnera koji u naše kompanije umjesto zdravog novca, investicija u modernizaciju i novih radnih mjesta, donose otpuštanja radnika, nova zaduženja i sumnju u korupciju i pranje novca“, zaključuju u MANS-u.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *