Putnici Costa Concordije traže 460 miliona dolara

Dodajte komentar

Šestoro putnika kruzera Costa Concordia koji se prije dviej sedmice nasukao u Italiji podnijelo je juče u Miamiju tužbu protiv američke firme Carnival i njene podružnice Costa Cruise Lines, vlasnika Concordije, zahtijevajući 460 miliona dolara za pretrpljenu štetu.

Marc Bern, advokat šestoro putnika, rekao je da je tužba podnijeta sudu u Miamiju gdje se nalazi sjedište Carnivala.

Drugi advokat šestoro podnositelja tužbe Mitchell Proner najavio je prošle subote da se sprema pokrenuti kolektivno kazneno gonjenje u Miamiju. Međutim, juče podnesena tužba nije kolektivna.

U njoj se Carnival i Costa Cruise Lines optužuju za pomorski nemar nakon što se brod s više od 4220 putnika 13. januara nasukao nedaleko od malenog italijanskog otoka Giglija.

Vlasnik Costa Concordije je svakom putniku koji je preživio havariju ponudio 11.000 eura odštete i 3000 eura za pokriće troškova putovanja, a odštetu bi trebalo dobiti i 127 hrvatskih državljana koji zasad popunjavaju odštetne zahtjeve.

Italijanska udruga Adoc napomenula je da ponuda ne obuhvata putnike koji su u havariji broda zadobili ozljede ili izgubili nekoga od svojih bližnjih.

S 4229 osoba, od kojih 3200 turista i oko hiljadu članova posade, kruzer Costa Concordia je 13. udario udario o stijenu blizu ostrva Giglija u toskanskom akvatoriju. Prema privremenim podacima 16 osoba je poginulo, a 16 se smatra nestalima

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *