Vodeći bankari zadovoljni evropskim napretkom

Dodajte komentar

Zatvorena sjednica Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu pokazala je da su finansijeri optimističniji u vezi s mogućnošću rješnja krize eurozone.

Direktori vodećih kompanija poput JPMorgan Chase & Coa, Barclaysa, Citigroupa i UBS-a su na jučerašnjem privatnom sastanaku zaključili da je napredak ostvaren, rekli su učesnici tog sastanka.

Većina ih je naglasila da je prošlomjesečno oslobađanje 500 milijardi eura u jeftinim trogodišnjim zajmovima možda bilo prekretnica nakon gotovo trogodišnjeg tržišnog haosa koji je zaprijetio nekim od najvećih igrača toga sektora.

“2011. bila je godina velikog straha. Ulaskom u 2012. osjećamo se malo mirnije jer je napredak ostvaren”, rekao je glavni direktor Barclaysa Bob Diamond.

Po njegovim riječima, ukupno je raspoloženje oprezno, s obzirom na to da još postoji bojazan za rast u eurozoni.

No, bankari hvale napredak ostvaren u približavanju fiskalnoj uniji eurozone i u rješavanju problema finansiranja evropskih banaka i problema likvidnosti jeftinim novcem iz centralnih banaka.

Diamond je još rekao kako se bankari još nadaju da će grčka kriza ostati specifičan i izoliran slučaj unutar eurozone te da će biti razriješen urednim bankrotom.

“U prostoriji je vladao konsenzus oko toga da će Grčka završiti urednim neplaćanjem. Što se ostatka eurozone tiče, nema velike zabrinutosti”, rekao je Diamond na marginama sastanka.

izvor: manager.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *