Pripremaju novi strujni udar

Dodajte komentar

Dok Unija slobodnih sindikata i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pripemaju novi protest zbog lošeg životnog standarda i poskupljenja, energetska preduzeća će oblikovati zahtjeve kojima će priželjkivati novo poskupljenje struje.

Elektroprivreda i Elektroprenos (CGES) do 29. februara treba da podnesu Regulatornoj agenciji za energetiku zahtjeve za utvrđivanje prihoda na osnovu kojih će biti određene cijene struje od 1. jula. To je predviđeno metodologijama RAE za izračunavanje cijena i tarifa.

Poznato je da će kompanije zahtijevati poskupljenje struje, a nova pravila RAE im omogućavaju da traže da veće troškove od dosadašnjih prebiju preko cijena, pošto su liberalnija od prethodnih.

Inače, račune za struju po već uvećanim cijenama građani će dobiti do sredine februara. Zbog poskupljenja struje, za koje nije stvoren prihvatljiv socioekonomski ambijent , organizovan je protest nezadovljstva, koji će biti nastavljen dok ne bude poništen aktuelni rast cijena. Predstavnici nevladinog sektora su tužili regulator zbog sadašnjih cijena, tvrdeći da su nezakonite. Iz RAE tvrde suprotno, pozivajući se da su prihvaćeni opravdani troškovi EPCG.

U promijenjenim metodologijama RAE određeno je da će se primjenjivati stopa povrata na kapital od 6,8 odsto. Kroz sadašnje račune plaćamo povrat na investicije kompanija po stopi od 5,8 odsto. Samo po tom osnovu, energetskim kompanijama je dozvoljeno da traže da cijene budu opterećenije.

Buduće cijene zavisiće od odobrenih troškova poslovanja, amortizacije i povrata na sredstva. Potrošači će od 1. jula plaćati i dodatne naknade – za podsticaj proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (budućih hidro i vjetroelektrana) i za rad operatera tržišta struje, koje u Crnoj Gori nije zaživjelo.

NAGRADA za neulaganje

Ispada da je za nedovoljno ulaganje u EPCG zasluženo povjerenje regulatora, pa je odobren veći povrat na kapital od dosadašnjeg. EPCG je kroz aktuelne cijene odobren povrat na investicije za Distribuciju od 11 miliona eura. Prema posljednjim zvaničnim podacima, kompanija je ostvarila svega pet miliona eura kapitalnih investicija za devet mjeseci prošle godine. U 2010. kapitalna ulaganja iznose oko 13 miliona.

Da italijanski partner A2A neće da investira u EPCG dok ne bude siguran da će sve platiti građani preko cijena, potvrđuju njihove česte primjedbe da je nepovoljan dosad odobravani povrat na investicije. Vlada je italijanskog partnera najavila kao neophodnog za modernizaciju kompanije radi sigurnijeg snabdijevanja potrošača. Umjesto investicija, A2A koji je unio 96 miliona eura preko dokapitalizacije EPCG, dvije godine drži oročeno i ubira kamatu. Italijanski A2A, koji upravlja EPCG, saopštavao je da mu se više isplati da novac drži u bankama, nego da ga ulaže po stopi povrata kapitala koji određuje RAE. Najmanje oko 60 miliona eura i sada obrće Prva banka.

Metodologijama je najavljen stalni rast cijene struje iz domaćih izvora da bi se od 2015. slobodno formirala, odnosno onako kako diktira tržište energije. Kod utvrđivanja troškova kompanija, RAE će primjenjivati metod “maksimalni dozvoljeni prihod”.

Cijene će biti opterećene i krupnim ulaganjem Elektroprenosa, odnosno projektom gradnje podvodnog energetskog kabla između Italije i Crne Gore.

Regulator je obavezan da prihod EPCG umanji za čistu zaradu od izvoza struje u 2010. od oko 17,6 miliona eura (bez troškova tranzita). To ide u korist potrošača, a najavljeno je da će sve korekcije biti uzete u obzir.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *