Nije vrijeme za prodaju Komercijalne banke

Dodajte komentar

Vlada Srbije jedinstvena je u namjeri da ostane pojedinačno najveći akcionar Komercijalne banke.

U tom smislu, u toku ove godine izvršiće i ranije predviđenu dokapitalizaciju ove banke u ukupnom iznosu od 110,5 miliona evra. Jer, ukoliko to ne uradi, partner u vlasništvu ove banke, Evropska banka za obnovu i razvoj, postaje i njen većinski akcionar.

– Nije racionalno da država, za sada, ne zadrži većinsko vlasništvo Komercijalne banke – rečeno je u četvrtak „Novostima“ u Vladi Srbije. – Planirano je da do kraja 2015. godine država u ovoj banci proda svoj udio. Računamo da sada nije vrijeme za to.

Zbog budžetskog deficita i mogućnosti da probijemo planirani nivo javnog duga, MMF je indirektno uputio kritiku vladi da smanji investicije, a jedna od njih je i dokapitalizacija Komercijalne banke. Nije, međutim, naglasio da to mora biti odustajanje od najveće domaće banke.

U slučaju da država ne iskoristi svoje pravo na dokapitalizaciju, EBRD bi imala 51,64 odsto vlasništva. Sa ovom dokapitalizacijom, banka jača i zadržava vodeću poziciju.

Kada je u pitanju dilema da li država treba da ima većinsko učešće u bankama, postoji dosta kontroverzi.

Bivši guverner NBS Radovan Jelašić je još prije četiri godine smatrao da titular banke ne može da bude država već mora da postoji privatni vlasnik. Sadašnji guverner Dejan Šoškić je mišljenja da je dobro da postoje banke koje se ponašaju nezavisno od događaja na svjetskom finansijskom tržištu odnosno koje imaju veće učešće domaće vlasničke komponente.

– U dobrim vremenima država treba da se povlači iz bankarskog sistema i da ne predstavlja nelojalnu konkurenciju privatnim bankama – smatra Nikola Fabris, ekonomista. – Ali, u uslovima krize privatne banke, često nemaju sluha za potrebe privrede i smanjuju kreditnu aktivnost.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *