Makroekonomija: Cijena zlata znatno povećana

Dodajte komentar

Tržišta

– Svetska banka je danas odlučila da preduzme inicijativu i u naredne dve godine obezbedi podršku zemljama u razvoju iz Evrope i Centralne Azijeu iznosu od 27 milijardi dolara kako bi se umanjile posledice evropske dužničke krize.

– Oko dve trećine ekonomista koji su učestvovali u najnovijem istraživanju Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (NABE) očekuju da bi rast bruto domaćeg proizvoda SAD mogao biti više od dva odsto. Ovakav rast po njihovim nalazima neće biti dovoljan da se drastično smanji stopa nezaposlenosti u SAD i naglašavaju da bi minimalni rast od tri odsto bio potreban.

Sirovine

– Vrednost nafte je već drugi dan u porastu zahvaljujući špekulacijama da će tražnja za ovom sirovinom rasti usled niske kamatne stope u SAD, posebno nakon odluke FED-a da zadrži kamatne stope na rekordno niskom nivou.

Valute

– Isti razlozi koji dovode do rasta cene nafte, smanjuju vrednost dolara. Niske kamatne stope smanjile su vrednost dolara u odnosu na euro za 1,33 odsto na nivo od 1,3113. Zbog trenutne ekonomske situacije, na jučerašnjem sastanku FOCM-a doneta je odluka da nivo kamatne stope ostane nepromenjen do kraja 2014. godine.

Ideja

– Cena zlata je nakon pada dolara znatno povećana i uspela je da preokrene opadajući trend. Ekspanzivna monetarna politika koju vode SAD je dobra osnova za ponovni rast vrednosti zlata, a potvrda proboja trend linije je dobar znak za dalji rast cene zlata.

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *