EBRD: Zbog krize eurozona gubi status uzora

Dodajte komentar

Evrozona gubi status uzora za novije i moguće buduće članice Evropske unije zbog opsjednutosti dužničkom krizom, pa prijeti opasnost razvodnjavanja pa i poništavanja provedenih reformi, rekao je čelnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Proces proširenja EU-a stao je pa zemlje nekadašnjeg sovjetskog bloka gube podsticaj za nužne reforme. Stoga slabe i njihovi izgledi za rast, upozorio je u četvrtak glavni ekonomista EBRD-a Erik Berglof.

“To uporište, orijentacija koju je obezbjeđivala perspektiva ulaska u EU i potom u evrozonu polako se gubi”, kazao je Berglof za Reuters na godišnjem okupljanju Svjetskog ekonomskom foruma (WEF) u Davosu. “Mislim da će dodatne preostale reforme koje garantuju rast biti odgođene.”

Evropa je fokusirana na rješavanje dužničke krize pa njene vlade nemaju vremena baviti se proširenjem EU-a. Moguće nove članice posustaju, smatra Berglof, ukazujući na Srbiju koja je trebala dobiti status kandidata za članstvo u Uniji, ali su evropski čelnici suspendovali postupak. “Te zemlje smatraju da u dogledno vrijeme neće biti promjena u njihovom odnosu s Evropskom unijom”, tumači čelnik EBRD-a, dodajući da je evrozona zaokupljena sama sobom. “Ljudi su spremni na žrtve u ime višeg cilja. Ako se ta orijentacija izgubi, puno je teže sprovoditi strukturne reforme”, dodao je.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *