Svjetska banka povećava zajmove za istočnu Evropu i centralnu Aziju

Dodajte komentar

Svjetska banka saopštila je u srijedu da će u iduće dvije godine osigurati 27 milijardi dolara kredita za zemlje u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji koje su teško pogođene krizom eurozone.

Time će ukupni iznos zajmova biti povećan za sedam milijardi dolara u odnosu na njihov nivo u 2011.

Banka je saopštila da kriza u zoni jedinstvene evropske valute utiče na ekonomije u nastajanju u regiji kroz trgovinu, finansije i doznake radnika porodicama u matičnim zemljama, što dovodi do usporavanja ekonomskog rasta.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick izjavio je da je povećanje finansiranja usmjereno na pomoć zemljama koje su pogođene krizom.

Dok učinci krize eurozone na najveće ekonomije u zapadnoj Evropi dobijaju najveću svjetsku pažnju, kriza takođe pogađa ljude u privredama u nastajanju u istočnoj Evropi, posebno najsiromašnije u srednjoj i jugoistočnoj Europi”, kazao je Zoellick u saopštenju.

Sredstva za razdoblje 2012/2013. uključuju kredite Svjetske banke u iznosu od 16 milijardi dolara, što je četiri milijarde dolara više nego prošle godine. International Finance Corporation, dio Svjetske banke za privatni sektor, osiguraće 10 milijardi dolara, dvije milijarde dolara više nego prošle godine.

Multilateral Investment Guarantee Agency, dio Svjetske banke koji ulagače i zajmodavce osigurava od političkog rizika, osiguraće dodatnih milijardu dolara.

Novac će se iskoristiti za finansiranje strukturnih reformi u privatnom sektoru, za podršku bankovnom sektoru i za sisteme socijalne zaštite, dodala je Svjetska banka.

Posebno se strahuje da će ograničen plasman sredstava iz zapadnih banaka, koji su tradicionalno veliki zajmodavci na evropskim tržištima u nastajanju, dovesti do bankovne krize ili dužničke krize u cijeloj istočnoj Evropi, regiji koja je jako zavisna o investicijama iz eurozone i izvozu u zemlje u zoni primjene jedinstvene evropske valute.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *