Nokia zabilježila veliki gubitak

Dodajte komentar

Finski gigant mobilne telefonije “Nokia” saopštio je danas da je u trećem uzastopnom kvartalu zabilježio gubitak, uprkos dobroj prodaji telefona sa operativnim sistemom “vindouz”.

U posljednja tri mjeseca prošle godine, “Nokia” je izgubila 1,07 milijardi evra, dok je u istom periodu prošle godine ostvarila zaradu od 745 miliona evra.

Ukupna prodaja mobilnih telefona ovog proizvođača umanjena je za 29 odsto u poređenju sa istim kvartalom prošle godine. Kompanija je prodala 19,6 miliona “pametnih” telefona u tom periodu i 93,9 miliona aparata starije generacije.

“Nokia” je bila primorana da snizi cijene svojih telefona. Prosječna cijena aparata ovog proizvođača u četvrtom kvartalu bila je 53 evra, dok je prije godinu dana bila na nivou od 69 evra.

Margina zarade na prodaji aparata umanjena je na 3,4 odsto, dok je godinu dana ranije “Nokia” po prodatom aparatu zarađivala 12,7 odsto od njegove cijene. U trećem kvartalu 2011. godine margina zarade bila je 12,1 odsto.

Pozitivni dio priče je prodaja novih pametnih telefona “lumija”, koji koriste operativni sistem “vindouz”. Direktor kompanije Stiven Elop saopštio je da je kompanija već prodala preko milion ovih aparata.

“Nokia” je nekada bila prva u svijetu po prodaji mobilnih telefona, ali njeni poslovni rezultati slabe od pojave telefona “Epl ajfon” 2007. godine. Konkurencija je dodatno pojačana kada je “Gugl” predstavio operativni sistem “android”.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *