Austrijske i njemačke banke zadržale dobre rejtinge

Dodajte komentar

Američka agencija “Standard & Poor’s” (S&P) ostavila je nepromenjen rejting najvećih austrijskih banaka – Erste grup i Rajfajzen centralbank Osterajh i njihovih filijala, iako su se prethodno našle na listi za korekciju rejtinga, uz mogućnost sniženja, saopštila je informativna služba agencije.

Agencija je, takođe, zadržala i rejting dve najveće nemačke banke, Dojče bank i Komercbanke.

Iako su obe banke ostale na nivou “A/A-1”, prognoza za njihov rejting je i dalje “negativna”. Preispitivanje rejtinga austrijskih banaka usledilo je posle sniženja suverenog kreditnog rejtinga Austrije “negativnu” prognozu.

S&P je završila preispitivanje rejtinga bankarskog sistema zemlje (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA) zadržavši ga na nivou “2”. Prema skali agencije nivo “1” se dodeljuje bankarskom sistemu sa najmanjim rizikom, a nivo “10” sa najvišim.

Austrijski bankarski holding “Rajfajzen internešenel” posluje na teritoriji 17 zemalja centralne i istočne Evrope i zapošljava oko 57.000 ljudi.

” Standard & Poor’s” je takođe saopštio da je zadržao rejting dve najveće nemačke banaka, Dojče i Komercbanke, i uklonila ih sa liste institucija kojima preti hitno sniženje rejtinga. Dojče bank ima kreditni rejting A+, dok Komercbanka ima status A, prema agenciji S&P.

U saopštenju se navodi da je potez usledio nakon potvrde vrhunskog kreditnog rejtinga Nemačke i sklanjanja te zemlje sa liste država “sa negativnom prognozom“.

Međutim, banke i dalje imaju negativnu prognozu, što znači da bi na srednji rok ipak moglo doći do sniženja njihovog rejtinga.

Početkom ovog meseca, Komercbanka, druga po veličini banka u Nemačkoj, navela je da je odobrila plan koji će joj omogućiti da reši probleme sa dokapitalizacijom bez državne pomoći.

izvor: kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *