Američki Senat istražuje HSBC zbog pranja novca

Dodajte komentar

HSBC Holding PLC, britanska multinacionalna bankarska grupacija, nalazi se pod istragom američkog Senata zbog mogućeg pranja novca što je posljednji u nizu američkih napora da se spriječi legalizacija nezakonito stečenog novca kroz globalne banke, ističu izvori upoznati sa situacijom, a prenosi Reuters.

Tačan razlog senatske istrage još nije poznat, a portparol HSBC-a Robert Sherman izjavio je kako je u toku razgovor sa različitim državnim službenicima oko brojnih regulatornih pitanja te kako je priroda tih razgovora povjerljiva.

Istraga HSBC-a posljednja je u nizu serije istraga američkih organa o načinima funkcionisanja globalnih banaka  koje u određenim slučajevima skriveno sprovode određene transakcije u ime zemalja koje podržavaju terorizam ili vrše transakcije sa nezakonito stečenim novcem povezanim sa kriminalom i drogom.

HSBC je posljednjih desetak godina često kritiziran od strane američkih finansijskih regulatora zbog slabih regulatornih okvira za sprječavanje pranja novca kao i navodnog dopuštanja prevara vezanih uz zdravstveno osiguranje i izbjegavanje poreza.

Od 2008. evropske i američke banke platile su više od 1,2 milijarde dolara kazni zbog navodnih kršenja zakona o suzbijanju pranja novca.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *