Nafta blago jeftinija, MMF ipak predviđa poskupljenje do 30% zbog Irana

Dodajte komentar

Cijene sirove nafte na međunarodnim tržištima danas su pale zbog iznova rasplamsane zabrinutosti zbog recesije i slabljenja potražnje, prenose agencije.

Tako je cijena barela sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora na londonskom tržištu bila u minusu 16 centi i iznosila je 109,87 dolara. Na američkom  tržištu se trgovalo barelom svjetle sirove nafte  po 70 centi nižoj cijeni od 98,25 dolara.

Strah od obnovljene recesije podgrijala je Grčka i njeni povjerioci koji nikako ne uspijevaju postići dogovor o rješenju za grčki dug.

Takvo je raspoloženje podupro i podatak o padu britanskog BDP-a u četvrtom tromjesečju, prvi put u godinu dana. Britanski ministar finansija optužio je krizu u eurozoni za pad BDP-a za 0,2 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Ipak, globalne cijene nafte mogle bi da porastu za 20 do 30 odsto ukoliko Iran obustavi izvoz nafte kao rezultat sankcija SAD i EU, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

U prvom javnom komentaru o mogućem poremećaju isporuka nafte iz Irana, MMF navodi da bi finansijske sankcije protiv Teherana mogle da dovedu do prekida izvoza 1,5 miliona barela nafte dnevno iz petog najvećeg svjetskog proizvođača.

Ova količina mogla bi da se uporedi sa gubitkom koji je prošle godine nastao usljed građanskog rata u Libiji, što je povećalo cijenu barela na preko 100 dolara.

MMF je naglasio ovu mogućnost u poruci koja je upućena delegatima iz zemalja Grupe 20, na sastanku u Meksiku.

Iran je zaprijetio da će zbog sankcija blokirati Ormuski moreuz, kroz koji prolazi 20 odsto nafte iz Persijskog zaliva na putu ka svjetskim tržištima.

Vašington i Brisel uveli su sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, iako Teheran tvrdi da želi da proizvodi električnu energiju, a ne oružje.

izvor: Bankar.me / capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *