Đikanović: Radili smo po zakonu u slučaju Telekom

Dodajte komentar

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović kazao je da je povodom privatizacije Telekoma i kupovine akcija malih akcionara ta komisija ordadila svoj dio posla u skladu sa ovlašćenjima koja ima. Đikanović je odgovorio na prozivke da Komisija ne radi posao kako treba kazavši da imaju i potvrdu eksperata iz inostranstva, da dobro obavljaju svoj posao.

-Komisija za hartije od vrijednosti je imala proaktivnu ulogu u cijelom procesu. U julu smo dobili izvještaj o poslovanju. Komisija je izvršila kontrolu za ono za šta je ovlašćena i prva je pokrenula pitanje za procesuiranje.

– U vezi sa prodajom akcija Telekoma od strane manjinskih akcionara, za onaj dio za koji je Komisija bila nadležna da bi proces bio transparentan i omogućio svima da pod jednakim uslovima ostvare svoja prava Komisija je 1. marta 2005. godine usvojila pravila o preuzimanju akcionarskih društava. Govorimo o dvije faze. Prva faza je sami tender i privatizacija, a druga faza je ponuda malim akcionarima kroz pravila o preuzimanju da pod pdređenim uslovima da svako od njih može da proda i obaveza Mađar Telekoma da kupi te akcije. Napominjem da tada još nije bio usvojen Zakon o preuzimanju akcionarskih društava – kazao je Đikanović na konfereciiji za novinare.

Komisija za hartije od vrijednosti je podstakla razvoj tržišta, poručio je Đikanović, dodajući da je svoj dio posla u vezi sa privatizacijom Telekoma odradila kako treba i u skladu sa ovlaščenjima koja su joj data:

-Komisija za hartije o vrijednosti imala je proaktivnu ulogu. Svojim funkcionisanjem je podstakla razvoj tržišta i očiti skok na tržištu kapitala zabilježen je nakon investicije za kupovinu akcija od malih akcionara.U vezi sa vršenjem nadzora nad poslovanjem izdavalaca hartija od vrijednosti, Komisija je u julu 2006. godine dobila obavještenje Mađar Telekoma vezano za finansijski izvještaj Telekoma Crne Gore za 2005. godinu. Nakon toga dopisom genrealnog direktora mađarske agencija za nadzor finansijskih usluga ukazano nam je da izvještaji nijesu usvojeni zbog ispitivanja dva ugovora iz 2005. godine. Komisija je izvršila kontrolu onoga za što je ovlašćena i u vezi sa drugim navodima za koje nije ovlašćena da vrši nadzor, obratili smo se nadležnoj instituciji.

Komisija za hartije od vrijednosti je prva blagovremeno pokrenula određena pitanja za koja ja nedlažna, a za ostalo je uputila na dalje procesuiranje – naveo je Đikanović.

Komisija prema Đikanovićevim riječima svoj posao radi kako treba, što potvrđuje i mišljenje eksperata iz EU.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *