Zemlji koja ne ugradi ‘zlatno pravilo’ u svoj ustav slijedi kazna

Dodajte komentar

Zadnji nacrt međuvladinih ugovora o fiskalnoj disciplini predviđa mogućnost da Evropski sud pravde nametne kaznu zemlji članici koja u svoj ustav ne ugradi “zlatno pravilo” o uravnoteženom budžetu, a finansijska pomoć za spašavanje moći će dobiti samo one zemlje koje potpišu i primjenjuju taj sporazum.

Čelnici EU-a su na svom summitu 9. decembra prošle godine dogovorili da će sklopiti novi međuvladin ugovor o fiskalnoj disciplini kako bi zadobili povjerenje finansijskih tržišta da su obveznice zemalja eurozone sigurne. Tu odluku su podržale sve zemlje članice osim Velike Britanije.

Odmah nakon decembarskog summita oformljena je radna skupina na čelu s predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom Van Rompuyem koja radi na nacrtu ugovora o fiskalnom paktu. Do sada su izrađene već četiri verzije nacrta toga ugovora.

Očekuje se da će čelnici EU-a na svom neformalnom sastanku 30. januara dati političku saglasnost na tekst ugovora, koji bi trebao biti potpisan na summitu u martu. Ugovor bi trebao stupiti na snagu 1. januara 2013. godine, pod uslovom da ga ratificira 12 zemalja članica ili ranije, u bilo kojem trenutku kada ga ratificira 12. zemlja članica. Politička rasprava o nacrtu ugovora započeće u ponedjeljak popodne na sastanku ministara finansija 17 zemalja eurozone.

Prema nacrtu ugovora, sve zemlje koje ga potpišu, moraće u roku godine dana svoje ustave ili u akte s istom pravnom snagom unijeti pravilo da strukturni budžetski deficit ne smije prijeći 0,5 posto BDP-a. Ako to ne učini uslijedit će automatske korektivne mjere.

Prvobitna verzija ugovora o fiskalnoj uniji predviđala da zemlje članice mogu tužiti Evropskom sudu pravde drugu zemlju ako ona ne ugradi pravilo o uravnoteženom budžetu u svoj ustav. Sada se u novoj, četvrtoj verziji nacrta ugovora kaže da će “uslijediti kazna” ako se neka zemlja ogluši na presudu Suda da mora uvesti tzv. “zlatno pravilo”.

“Ako sud utvrdi da zemlja potpisnica nije ispoštovala njegovu presudu, on može nametnuti novčanu kaznu primjerenu okolnostima koja ne neće premašiti 0,1 posto njenog BDP-a”, kaže se u nacrtu ugovora.

Novac od kazni išao bi za Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM), trajni fond za finansijsko spašavanje zemalja eurozone, koji bi trebao postati operativan u julu ove godine.

U novom nacrtu ugovora kaže se da će pomoć ESM-a moći dobiti samo one zemlje koje su ratificirale i koje primjenjuju ugovor o fiskalnoj disciplini.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *