Tender za Kontejnerski terminal u prvoj polovini godine

Dodajte komentar

Javni poziv za prodaju državnog paketa akcija barske kompanije Kontejnerski terminali i generalni tereti biće raspisan u prvoj polovini godine, rečeno je iz Vlade Dnevnim novinama.

– Izabran je privatizacioni savjetnik, konsultantska kuća Rebel iz Holandije, i trenutno je priprema tenderske dokumentacije u toku – dodaju iz Vlade.

Uz državu, koja posljeduje većinski paket od 54,05 odsto akcija kompanije nastale dijeljenjem Luke Bar na dvije firme, pojedinačno najveći vlasnici akcija su investicioni fondovi koji, prema podacima Centralne depozitarne agencije, kontrolišu zajedno oko deset odsto.

Model privatizacije, kako je rečeno podgoričkom listu, neće biti promijenjen, tako da će se akcije nuditi na tenderu. Ono što će biti promijenjeno u odnosu na 2010. godinu, jeste to što će manjinski akcionari firme Kontejnerski terminal i generalni tereti imati mogućnost da svoje akcije prodaju po istoj cijeni koja bude važila za državni paket. Svi manjinski akcionari, koji to žele, trebalo bi da daju pismenu saglasnost da pristaju na prodaju akcija po istim uslovima.

Dnevne novine dodaju da već ima zaintresovanih firmi – iz Srbije, Italije i Mađarske.

Na tender zaključen 2010. godine nije stigla ni jedna ponuda, iako se najavljivalo učešće kompanija čija su sjedišta na Filipinima, u Libanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Srbiji. Tom prilikom je nuđeno 54 odsto državnih akcija, a u momentu prodaje u firmi je bilo zaposleno 980 radnika.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *