Šojble: Postepeno se vraća povjerenje u eurozonu

Dodajte komentar

Povjerenje finansijskih tržišta u evrozonu postepeno se vraća, izjavio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble uoči prvog ovogodišnjeg sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, prenose njemački mediji.

Povratak povjerenja Šojble pripisuje odlukama koje su evropski čelnici donijeli na samitu u decembru i objašnjava da se to povjerenje prepoznaje u reagovanju tržišta.

Komentarišući navode da je italijanski premijer Mario Monti zatražio udvostručavanje kreditnih kapaciteta Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM), Šojble je u intervjuu za njemački javni servis ARD rekao da će ovaj mehanizam u martu biti detaljno razmotren.

ESM bi trebalo da počne sa radom u julu i godinu dana funkcioniše paralelno sa privremenim Evropskim fondom za finansijsku stabilnost, raspolažući zajedno sa ovim fondom sa maksimalno 500 milijardi evra.

Evropska centralna banka i Evropska komisija zajedno sa nekoliko zemalja traže da se finansijski kapaciteti ove dvije institucije povećaju.

Njemački ministar je  upozorio da problemi evrozone nisu nastali u Njemačkoj i da ova zemlja čini više nego sve ostale zemlje da bi pomogla rješavanju krize.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *