Protest ispred EPCG: Nikšićani prijete pražnjenjem jezera

Dodajte komentar

Stanovnici Nikšića, kojima je 1958. godine oduzeta imovina kako bi se napravila akumulaciona jezera Krupac, Slano i Vrtac, okupili su se ispred zgrade Elektroprivrede u znak protesta što još uvijek nijesu dobili novac za uzetu zemlju.

Traže od države da im isplate nadoknadu na račun oduzete imovine, kao što je to urađeno za 12 njihovih komšija.

Ukoliko ne bude riješeno i njihovo pitanje restitucije za pomenuta područja mještani prijete radikalizacijom protesta – zatvaranjem zatvaračnica na jezerima Slano i Krupac i fizičkim pražnjenjem pomenutih jezera.

„Tražimo da nam u roku od 24 časa Elektroprivreda i ministar finansija izdaju projekciju ukupnog iznosa naknada za oduzeto zemljište. Proglašavamo zamrzavanje svih pojedinačnih obaveza prema EPCG do konačnog rješenja pitanja restitucije i zahtjevamo obustavu plaćanja SO Nikšić po pitanju korišćenja zemljišta sa pomenutih područja od strane Elektroprivrede“, saopštio je u ime okupljenih mještana Milan Abramović.

Traže novu komisiju

Mještani traže da se formira nova opštinska komisija koja će izvršiti novu procjenu uz angažovanje vještaka iz EU o trošku države, a da im se novac isplati u najviše tri rate u roku od godinu ili da im se daju akcije EPCG u odgovarajućoj protivrvrijednosti.

Odakle vam pravo da bilo kome od nas obračunate i jedan jedini kilovat vaše struje.„S obzirom da je postupak restitucije započeo 2005. godine a završen samo za 12 domaćinstava u najkraćem roku zahtijevamo od Vlade da predmet postupka započne odmah a da u sastav komisije uđu po dva predstavnika mještana sa područja Krupac, Slano i Vrtac i jedan predstavnik nadležnog ministarstva“, kazao je Abramović uz odobravanje okupljenih mještana.

Mještani kažu da iako znaju da je pitanje restitucije u nadležnosti države okupili su se ispred Elektroprivrede jer ona decenijama „prihodovala sa pomenutog prostora desetine milijarde eura“.

„Istina je očigledna – nikada nije postojala namjera da se pravično nadoknadi naša imovina sa koje i danas lobiji ubiraju ogroman profit a pri tom nas prijavljuju računima za struju. Odakle vam pravo da bilo kome od nas obračunate i jedan jedini kilovat vaše struje. Odakle vam pravo da gazite sistem, mijenjate zakone, kako bi samo nekoliko vaših dobilo naknadu u (ne)pravičnim iznosima“, pitao je Boško Milić.

Pomoć u Strazburu

Prema riječima mještana sa pomenutog područja je oko 500 porodica sa blizu 16.000 nasljednika koji imaju pravo na nadoknadu oduzete imovine, dok je blizu 300 zahtjeva stiglo i do Strazbura od koga očekuju pomoć.

Mještani kažu da su prilikom oduzimanja imovine obećavani benefiti poput oslobađanja plaćanja električne energije, zapošljavanja u Elektroprivredi.Kada je 2000. godine donesen Zakon o restituciji formirana je opštinska komisija sa ciljem procjene vrijednosti oduzete imovine. U tu svrhu angažovani su vještaci geodetske, građevinske i finansijske struke, a njihove usluge platili su podnosioci prava na pravičnu nadoknadu, njih preko hiljadu.

Novac je, kako tvrde mještani, dobilo samo njih 12. Nakon toga usvojene su izmjene Zakona o restituciji, opštinska komisija prestala je da radi, a ostali podnosioci zahtjeva su obaviješteni da nemaju pravo na nadoknadu iako su podnijeli zahtjeve u isto vrijeme kad i 12 nosioca prava kojima je isplaćeno obeštećenje.

Mještani kažu da su prilikom oduzimanja imovine vlasnicima obećavani benefiti poput oslobađanja plaćanja električne energije, zapošljavanja u Elektroprivredi, te materijalna nadoknada za oduzetu imovinu. Od toga nijesu dobili ništa.

Mještani su prije pet godina formirali „Udruženje za pravednu nadoknadu- Krupac, Slano, Vitalac“ kako bi se lakše izborili sa (ne)pravednom nadoknadom.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *