Mobilni operatori opljačkali građane za 50 miliona eura

Dodajte komentar

Mobilni operatori su samo na januarskim računima opljačkali potrošače za tri miliona eura, a ukupna vrijednost nezakonito stečenog profita kreće se na nivou od 50 miliona.

Trebalo je da građani izađu s tim računima na protest u subotu, a ne sa onima za struju, jer ne postoji veća pljačka u novijoj istoriji Crne Gore, saopšteno je Danu iz Centra za zaštitu potrošača CEZAP.

U CEZAP-u naglašavaju da su još prije 14 mjeseci Parlamentu, Vladu i državnom tužiocu podnijeli kompletnu elaboraciju koja pokazuje kako operateri varaju građane kršeći zakon.

“Oni ćute, a u dostavljenoj dokumentaciji se sve vidi i ne znamo više šta treba dodatno da istražujemo. Zaokruživanje kratkih poziva na minut samo je vrh ledenog brijega, jer građane potkradaju u svim segmentima. Zakon o telekomunikacijama, koji je stupio na snagu prije četiri godine, ne sprovodi se u praksi, što naročito važi za dio koji se odnosi na prava korisnika. S tim u vezi, nije nam poznato da je neko uspio da u sudskom procesu dobije telekomunikacione operatere“, podvukli su iz CEZAP-a.

Prije dva dana je objavljeno da vodeći mobilni operatori u Crnoj Gori Telenor i T-Mobile, iza kojih stoje norveški i njemački kapital, naplaćuju svojim korisnicima kratke razgovore kao da su pričali minut, što se i navodi u cjenovnicima, doduše sitnim slovima.

Iz Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) su kazali da nijesu upoznati sa takvom praksom tarifiranja poziva i najavili da će se oglasiti ove sedmice.

Iz CEZAP-a napominju da su bezuspješno pokušavali da uđu u savjet Agencije.

Objasnili su da će građanin potrošiti vaučer od pet eura ako pozove korisnika druge mreže i pinguje ga (trzne i potroši sekund prim aut.) 50 puta.

“Istovremeno, prvi mobilni operater će drugom platiti samo pet centi, jer u njihovom međusobnom obračunu nema zaokruživanja. Možete zamisliti kolika je to zarada. Radi se o klasičnoj računarskoj prevari, koja je kažnjiva i po crnogorskim zakonima, ali tužilaštvu, očito, ne pada na pamet da se bavi ovim stvarima“, zaključuju u CEZAP-u.

izvor: CdM.me / Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *