Crna Gora se drži za euro i Njemačku

Dodajte komentar

Evro je na iskušenjima i u Crnoj Gori. Slabašna crnogorska ekonomija ima sve više problema sa jakom valutom, pa mogućnost raspada evrozone dodatno podstiče zvaničnike u Podgorici da razmišljaju o alternativnim modelima.

U Centralnoj banci Crne Gore tvrde da nema razloga za zabrinutost. „Imamo rezervni plan. Dnevno pratimo kretanja i razmatramo sve opcije“, saopšteno je iz te najvažnije finansijske institucije u Crnoj Gori.

Monetarni eksperti takođe smatraju da Crna Gora i njeni građani ne treba previše da strahuju, jer ta zemlja od 2002. godine koristi evro uz saglasnost nemačke savezne banke (Bundesbanke). A to znači da bi u slučaju eventualnog raspada evrozone najlogičniji scenario bio da Crna Gora sledi Nemačku, odnosno da kao sredstvo plaćanja uvede nemačku marku.

Crna Gora premala da bi ugrozila evrozonu

Predsednik Odbora za finansije i budžet u crnogorskom parlamentu Aleksandar Damjanović kaže za Dojče vele da je Crna Gora svoju monetarnu sudbinu vezala za Nemačku, koja je, kako ističe, najzainteresovanija da evro opstane kao valuta. „Mislim da se evro pokazao kao dobro sredstvo za smanjivanje svih političkih uplitanja u monetarnu politiku, iako smo na drugoj strani morali da vodimo mnogo pametniju fiskalnu politiku jer smo ograničeni činjenicom da na evro nemamo uticaj“, dodaje Damjanović.

I zaista: makroekonomski parametri se u Crnoj Gori dramatično pogoršavaju. U poslednje tri godine zaduženost je porasla tri puta, strane investicije su lane bile 40 odsto manje nego godinu ranije, nelikvidnost privrede i građana je enormna, dok dnevno pristižu računi loših privatizacija.

Ali, zvaničnici u Podgorici i dalje tvrde da ta zemlja ispunjava tzv. Mastrihtske kriterijume, dok se nezvanično navodi da je veličina osnovni razlog zbog kojeg Crna Gora neće biti isključena iz evrozone. Naime, Crna Gora sa svojom slabom privredom i 670 hiljada stanovnika ne može ni teorijski da ugrozi taj projekat.

Uvođenje perpera nerealno

Genci Nimanbegu, član Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije u skupštini Crne Gore, za Dojče vele kaže da bi uvođenje sopstvene crnogorske valute (perpera) samo značilo velike troškove, posebno zbog činjenice što su centralne banke u ovom regionu izgubile kredibilnost.

On dodaje da će Crna Gora ubuduće, ipak, morati da uloži znatno više napora kako bi evro zadržala kao zvaničnu valutu. „Postoji dosta prepreka da evro u Crnoj Gori bude stabilna valuta iz razloga što privreda malo proizvodi. Dugoročno, mora se razmišljati da se pojača konkurentnost privrede da bi evro ovde ostao sredstvo plaćanja“, zaključuje on.

izvor: dw-world.de

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *