Kina kreditira, ali ne samo zbog kamata

Dodajte komentar

Kao primjer trenutne politike kineskih banaka može se istaći ovonedjeljni kredit indijskom milijarderu Anilu Ambaniu.

Naime, njegovoj kompaniji Reliance Communications nekoliko je kineskih banaka odobrilo kredit od 1,18 milijardi dolara, a kako upućeni izvori tvrde vjerovatni preduslov za odobravanje kredita bio je dogovor da će Reliance kupovati telekomunikacijsku opremu kineskog Huaweia i ZTE Corp.-a.

*** ***

Kineske banke trenutno igraju značajnu ulogu u Aziji gdje nadomještaju kreditiranje pretežno evropskih banaka koje se povlače kako bi kod kuće osigurale dovoljno kapitala.

Međutim, kineske banke nisu prvenstveno orijentisane na profitne zarade od kreditiranja već na popratne koristi koje se kreditiranjem stranih kompanija otvaraju za kineski realni sektor, piše Reuters.

Kina je počela jačati svoju međunarodnu finansijsku prisutnost u Evropi i SAD-u otvaranjem njujorških podružnica Kineske građevinske banke (CCB), Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC) i Kineske trgovačke banke (CMB) tokom 2008. godine.

Otada su kineski apetiti za međunarodnim posuđivanjem porasli, pošto je i trošak kapitala u određenim trenucima i određenim dijelovima svijeta bio vrlo visok.

Uprkos tome analitičari naglašavaju kako kineske banke ne srljaju kada je u pitanju finansiranje stranih kompanija, a ponajprije zbog primjera japanskih banaka i banaka eurozone koje su mnogo kreditirale te su se nastupanjem krize iz brojnih plasmana morale povući.

“Ukoliko nešto pomaže Kini, banke će to poduprijeti”, naglasio je Vidhan Goyal, profesor finansija na honkonškom Univerzitetz nauke i tehnologije.

“Interes kineskih banaka za međunarodno kreditiranje raste, a ICBC je već prije izrazila želju za širenjem na prekomorsko tržište. Međutim, pravedno je reći da će banke radije pratiti kompanije koje već imaju određene veze s Kinom”, naglasila je Grace Wu, direktorica bankarskog istraživanja u Daiwa Capital Markets-u.

Uz to relativno restriktivna monetarna politika i određeno nezadovoljstvo unutar domaćeg sektora malih i srednjih preduzeća željnih svježih sredstava čine kreditiranje stranih preduzeća relativno nepopularnom mjerom u Kini.

Kreditiranje uz popratne koristi za ekonomiju

Kao primjer trenutne politike kineskih banaka može se istaknuti ovonedjeljni kredit indijskom milijarderu Anilu Ambaniu.

Naime, njegovoj kompaniji Reliance Communications nekoliko je kineskih banaka odobrilo kredit od 1,18 milijardi dolara, a kako upućeni izvori tvrde vjerovatni preduslov za odobravanje kredita bio je dogovor da će Reliance kupovati telekomunikacijsku opremu kineskog Huaweia i ZTE Corp.-a.

Analitičari su ovaj dogovor okarakterisali kao povoljan za obje strane. Za indijsku kompaniju ovo je relativno povoljan kredit jer su kamatne stope u Indiji više, a kineske su banke s druge strane potpomogle svoj realni sektor.

U novembru su takođe tri velike kineske banke sudjelovale u kreditu 30 banaka vrijednom 6 milijardi dolara.

Sredstva su bila namijenjena američkoj energetskoj kompaniji Duke Energy, a zauzvrat kineske su banke osigurale podršku te kompanije i njeno učestvovanje u projektima kineskih ENN Energy Holdings-a i China Huaneng Group-a.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *