Javni izvršitelji posvađali bankare i advokate

Dodajte komentar

Povjerioci će svoja potraživanja, umjesto u sudnici i dugim parničenjem koje je završavalo neefikasnim i neizvjesnim izvršenjem, naplaćivati uz pomoć javnog izvršitelja.

To predviđa prijedlog zakona o javnim izvršiteljima koji je usvojen nedavno. O tom aktu bankari i advokati imaju različito mišljenje. Prvi su zadovoljni zato što će postupak biti kratak i efikasan, dok advokati tvrde da je prijedlog neustavan.

“Bankarski sektor pozdravlja uvođenje instituta javnog izvršitelja u naš pravni sistem. Ocjenjujemo da su u taj akt ugrađena pozitivna rješenja iz sličnih zakona u okruženju. U Makedoniji je, poslije uhodavanja, institut javnih izvršilaca dao pozitivne rezultate“, kazao je Pobjedi predsjednik Odbora za pravna pitanja Udruženja banaka Veljko Pavićević.

Prema njegovim riječima, javni izvršitelji će doprinijeti većoj efikasnosti postupka naplate potraživanja, iz proste činjenice da će i sami izvršitelji imati veći motiv da se efikasno okonča postupak.

“Prenošenjem u nadležnost javnog izvršitelja većeg dijela poslova iz postupka sprovođenja izvršenja i obezbjeđenja, prevashodno će se znatno ubrzati postupak same prinudne naplate potraživanja, što će dovesti do veće efikasnosti postupaka, smanjenja troškova, manje mogućnosti odugovlačenja postupka i zloupotrebe pojedinih zakonskih prava“ smatra Pavićević.

U Advokatskoj komori, međutim, smatraju daje prijedlog zakona neustavan i da će dodatno osiromašiti najsiromašnije slojeve stanovništva.

“Uvođenje javnih izvršitelja u izvršni postupak je neustavna kategorija, jer podrazumijeva prenošenje ovlašćenja sa sudova na fizička lica, što je suprotno odredbama Ustava“, kaže predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

On objašnjava kako je Ustavom predviđeno da sudsku vlast vrše sudovi, a da se pojedini poslovi državne uprave mogu zakonom prenijeti na lokalnu samoupravu ili na pravno lice.

U Ministarstvu pravde kažu da će javni izvršitelji rasteretiti sudove, omogućiti brži i kraći postupak izvršenja i stručnije obavljanje poslova izvršenja.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *