Italijanske banke od ECB-a posudile više od 50 milijardi eura

Dodajte komentar

Italijanske banke predvođene UniCreditom uzele su najviše – preko 50 milijardi eura – vanrednih trogodišnjih zajmova koje je Evropska centralna banka ponudila u decembru, prenosi londonski Financial Times rezultate analize Morgana Stanleyja.

UniCredit je tako uzeo 12,5 milijardi eura tih zajmova, a slijedi Banca Intesa Sanpaolo s 12 milijardi eura, i Monte dei Paschi di Siena, koja je uzela zajmova u iznosu 10 milijardi eura.

Podaci su dostavljeni Morgan Stanleyju i nisu prethodno objavljeni, a pokazuju u kojoj su mjeri banke u nekim zemljama eurozone postale zavisne o hitnim mehanizmima pomoći koje su uspostavile evropske vlasti.

Italijanske banke ukupno su uzele više od 50 milijardi eura zajmova, što znači da su time već podmirile 90 posto svojih potreba za finansiranjem u 2012. godini, piše Financial Times.

Slijede španske banke, koje su ukupno uzele gotovo 25 milijardi eura i time pokrile trećinu ovogodišnjih potreba za finansiranjem, procjenjuju u Morgan Stanleyju.

Premda većina francuskih i njemačkih banaka nije objavila u kojim su iznosima učestvovale u trogodišnjim zajmovima, vjeruje se da nisu premašile iznose talijanskih zajmova.

Zagovornici navedenih mehanizama podrške smatraju ih ključnima za nastavak funkcionisanja ekonomija eurozone, budući da banke tako pribavljena sredstva reinvestiraju kroz zajmove kompanijama i vladama.

“Tržište je podcijenilo u kojoj mjeri takva shema ima smisla da bi se izbjegla kreditna kriza”, izjavio je autor izvještaja Huw van Steenis.

Među ostalim većim korisnicima ECB-ovih zajmova nalaze se Royal Bank of Scotland, koja ih je uzela u iznosu od pet milijardi eura preko svoje holandske podružnice i time podmirila četvrtinu svojih potreba za finansiranjem u ovoj godini, navode dalje autori izvještaja.

Na decembarskoj aukciji ECB-ovih zajmova s rokom vraćanja tri godine više od 500 banaka zadužilo se za ukupno 489 milijardi eura.

Druga po redu takva aukcija održat će se 28. februara, a čelnik ECB-a Mario Draghi očekuje da “će odaziv vjerovatno biti neznatno slabiji, ali i dalje vrlo visok”.

U Morgan Stanleyju procjenjuju da će banke uzeti dodatnih gotovo 400 milijardi eura trogodišnjih zajmova.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *