Nepromijenjen kreditni rejting Rusije

Dodajte komentar

Ruski ekonomski eksperti smatraju da Rusija ima bolje makroekonomske parametre nego mnoge zemlje EU i da zemlja ostaje potcijenjena s obzirom da je međunarodna rejting agencija “Fič” ocijenila da dugoročni kreditni rejting ostaje nepromijenjen, na nivou “BBB”.

Eksperti ističu da rejting Rusije može biti povećan do nivoa “A”,  prenosi  portal “Glas Rusije”. Obimi rezervnih fondova, bez obzira na makroekonomsku nestabilnost, uvećani su, a u odnosu državnog duga prema unutrašnjem bruto društvenom proizvodu Rusija je već pretekla SAD, Japan, Francusku i druge razvijene zemlje.

S druge strane, nivo inflacije, mada se i nalazi na istorijskom minimumu od početka posmatranja u Rusiji  ipak  je mnogo veći nego u zemljama EU.

Ako se uporedi cijena akcija skoro svih velikih ruskih kompanija, po pravilu, prema osnovnim pokazateljima ona je manja nego kod sličnih kompanija u inostranstvu, ističu eksperti i dodaju da ova činjenica hrani entuzijazam investitora koji ulažu u ruske hartije od vrijednosti sa potencijalom njihovog daljeg rasta negdje do prosječnih svjetskih vrijednosti.

Bez obzira što je očuvan kreditni rejting Rusije na prethodnom nivou, “Fič” je, ipak, smanjio prognozu za ovaj rejting sa pozitivne ka stabilnoj zbog povećana političke neodređenosti u ovoj zemlji.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *