Fabris: Neće biti recesije, ali će rast biti usporen

Dodajte komentar

Glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris u intervjuu „Vijestima“ kazao je da će crnogorska ekonomija u 2012. godini zavisiti od dešavanja u EU, ali da trenutno najrealnije djeluje da Crne Gora neće zapadati u recesiju već će imati usporeni rast.

– U ovom trenutku najrealnije djeluje da Crna Gora neće zapasti u recesiju, ali da ćemo imati usporen rast. Stopa inflacije ne bi trebali da značajnije oscilira od stope inflacije u eurozoni. Budžetski deficit bi trebalo da bude na prihvatljivom nivou, ali ne očekujem da će se značajnije ublažiti problem nelikvidnosti realnog sektora. I naravno, i dalje ćemo koristiti euro kao platežno sredstvo, ocijenio je Fabris.

U tekućoj godini kaže Fabris, ključno je da se sprovede fiskalna konsolidacija i zaustavi tendencija rasta javnog duga.

– Smatram da je predloženim budžetom dat dobar okvir za to i bitno je da on ne bude „probijen“. U 2012. godini trebalo bi postići konsenzus o Zakonu o fiskalnoj odgovornosti i fiskalnim pravilima, da spriječimo bilo kakvo narušavanje fiskalne stabilnosti i u budućnosti. Uz to bi trebalo razmotriti da li je Briselski sporazum o fiskalnoj politici u EU dobar okvir da se unilateralno primjeni u Crnoj Gori, kazao je Fabris.

Crna Gora bi, kako navodi, u 2012. godini trebala da napravi „istorijski korak“ započinjanjem pregovora sa EU i bitno je da se za to dobro pripremimo i koncentrišemo sve „raspoložive snage“ na taj proces.

– Važno je da se nastave strukturne reforme u 2012. godini, naročito kada je u pitanju tržište rada, a potrebno je postepeno podsticati i promjenu modela rasta, kaže glavni ekonomista CBCG.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *