Rusi zaprijetili odlaskom iz KAP-a

Dodajte komentar

Ruski vlasnici Kombinata aluminjuma Podgorica KAP poručili su Vladi da su spremni da napuste fabriku, ne čekajući da ih istisne treći partner iz Indije, što se odavno najavljuje kao spasonosna solucija za posrnulog privrednog giganta.

Prema informacijama Dana, Rusi su se u više navrata obraćali Vladi urgirajući da se izvršna vlast što prije izjasni oko ulaska trećeg partnera.  Koliko je KAP bitan tajkunu Olegu Deripaski pokazuje činjenica da je kompletan ruski menadžment fabrike trenutno u Moskvi, izuzev izvršnog direktora Jurija Moisejeva.

Iz Vlade je Danu rečeno da u okviru zakonskih ovlašćenja svakodnevno komuniciraju sa postojećim i potencijalnim partnerom.

“Svakodnevno podsjećamo aktuelnog partnera na obaveze prema kreditorima i Elektroprivredi. Vlada je ispunila sve obaveze prema aktuelnom partneru“, poručili su iz Vlade.

Kako saznaje Dan, Rusi su za održavanje statusa kvo tražili produženje subvencija za struju dok im se ne omogući izgradnja drugog bloka termoelektrane, a potpuno identičan uslov postavili su i Indijci, koji od Vlade traže saniranje dva bazena crvenog mulja, što je obaveza koju je država preuzela prije privatizacije KAP-a.

Indijci su iskazali spremnost da zajedno sa državom grade treći bazen crvenog mulja no najsavremenijim ekološkim standardima, najavljujući spajanje KAP-a i Rudnika boksita u jednu cjelinu. To nagovještava da bi Indijci aktivirali proizvodnju glinice u Nikšiću, koju Rusi trenutno uvoze iz Zvornika.

izvor: CdM.me / Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *