Grčku ponovo blokirali štrajkovi

Dodajte komentar

Oko 10.000 ljudi učestvovalo je u štrajku u centru Atine zbog rigoroznih mera štednje i reformi koje sprovodi grčka vlada. Štrajkovi su zadali velike probleme građanima pošto ne radi metro u Atini niti su ispolovili brodovi koji saobraćaju prema mnogobrojnim ostrvima.

Zbog štrajka je u prekidu bio gradski prevoz i otežan rad javnih službi. Prema izveštajima agencija, posao su obustavili i bankarski službenici kao i vozači autobusa, dok sindikati pripremaju održavanje protestnih mitinga.

Sindikati i poslodavci trebalo bi u sredu da počnu pregovore o novoj ceni rada.

Smanjenje plata, uvođenje novih poreza i druge mere štednje i sistemske reforme javnog sektora izazvale su pad životnog standarda i talas štrajkova u Grčkoj. Stopa nezaposlenosti je dostigla rekordni nivo – 17,7 odsto radne snage – koja je posebno pogodila mlade.

Najnovi talas štrajkova podudario se dolaskom delegacije “trojke”- Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centalne banke – koja treba da proveri da li Atina dosledno sprovodi program štednje i sistemske reforme kako bi izašla iz dužničke krize, kakva se ne pamti u godinama posle drugog svetskog rata.

To je preduslov za dobijanje novih kredita iz programa Evropske unije koja treba Grčkoj da obezbedi više od sto milijardi evra kako bi izbegla bankrot.

Inspekcija EU i MMF-a usklađena je sa naporima grčkih vlasti da sa bankama postignu dogovor o smanjenju duga od preko 350 milijardi evra za oko 100 milijardi evra.

U EU i MMF-u očekuju od grčkih vlasti da ubrzaju reforme i smanje javne troškove. To je bio uslov za odobravanje kredita, kojim je Grčka za sada spasena od bankrotstva. Nastavak dobijanja tranši kredita, međutim, zavisi od ostvarivanja obaveza koje su grčke vlasti preuzele.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *