Raste prijetnja od bankrota

Dodajte komentar

U izvještaju CMA grupe (Credit Market Analysis) za zadnji kvartal 2011. Hrvatska se našla na visokom 11. mestu u svijetu po vjerovatnoći da će država doživjeti bankrot. To bi značilo da će zemlja prestati da plaća svoje finansijske obaveze prema kupcima njenih državnih obveznica.

CMA vjerovatnoću bankrota Hrvatske procjenjuje na čak 32,5 posto, što je nešto bolje od Mađarske (35,3 posto) i Italije (34,9 posto), a nešto lošije od Španije (28,6 posto).

Zanimljivo je da se po vrijednosti CDS-ova (izvedenica za osiguranje duga od defolta) Hrvatska već nalazi među 10 najgorih država na svijetu, jer Italija, za koju je bankrot malo vjerovatniji nego za Hrvatsku, ima nižu cijenu CDS-ova.

Vrh ljestvice i dalje suvereno drži Grčka sa 93,8 posto vjerovatnoće bankrota, a slijede Portugal (60,8 posto) i Pakistan (50,9 posto). U zadnjem kvartalu 2011. svoj rejting najviše je pokvarila Grčka, koju sa iznenađujućim rastom rizika od bankrota slijedi Slovenija. Država koja je donedavno slovila kao najsigurnija u regionu je sa 24,9 posto šanse za bankrot dostigla Bugarsku na 15. mjestu.

Poslije Slovenije, najlošiju kvartalnu poziciju imaju Egipat (koji je ušao među „top 10”), Slovačka i Švedska. Svi dobitnici u poslednjem kvartalu dolaze sa područja Dalekog istoka.

Najsigurnije i dalje predvode Norveška, SAD i Švajcarska, a među 10 najstabilnijih ušla je i Njemačka.

U praksi, bankrot države prije svega znači udar na štednju u bankama, odnosno da građani neće više moći da podižu svoj novac, ogroman rast nezaposlenosti i radikalno smanjenje kupovne moći stanovništva.

izvor: dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *