Mostarski Aluminij najavio gašenje proizvodnje

Dodajte komentar

Mostarski Aluminij najavio je da će u slučaju poskupljenja električne energije koju traži Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i vrlo nepovoljnih cijena metala na svjetskome tržištu u ovoj godini drastično smanjiti, a u drugoj etapi najvjerovatnije i ugasiti cjelokupnu proizvodnju.

U otvorenome pismu upućenom vlastima i predstavnicima američke administracije u BiH generalni direktor Aluminija Mostar Ivo Bradvica navodi kako ova firma s planiranim gubitkom ulazi u 2012. godinu zbog vrlo niske cijene metala na londonskoj berzi i istovremeno visokih cijena ulaznih sirovina.

Za Aluminij Mostar u ovomu trenutku povišenje cijene struje najjednostavnije bi značilo „ključ u bravu“, navodi Bradvica u pismu.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je zbog vrlo loše hidrološke situacije u 2011. zatražila od Regulacijskog povjerenstva za električnu energiju Federacije BiH poskupljenje električne energije za 13 posto.

Mostarskom Aluminiju EP Herceg-Bosne isporučuje električnu energiju po 48 eura po megavatsatu, dok nedostajuće količine energije na regionalnom tržištu kupuju po 60 eura po MWh.

Zbog mogućeg poskupljenja Aluminij traži od vlasti u Federaciji BiH, u kojoj djeluju dva elektroprivredna preduzeća, jedno sa sjedištem u Sarajevu, a drugo u Mostaru, da im se omogući povoljnija cijena električne energije kakvu dobija zenička Željezara u vlasništvu indijske grupacije Mittal.

U suprotnom upozoravamo kako ćemo biti prinuđeni u početku smanjiti proizvodnju za 50 posto, a samim time i otpustiti 50 posto zaposlenih na ulicu, a u drugoj etapi, najvjerovatnije, ugasiti cjelokupnu proizvodnju, upozorava direktor Aluminija iz Mostara, u kojemu je Vlada Republike Hrvatske 12-postotni vlasnik.

Pozvao je institucije Federacije BiH da preuzmu odgovornost u slučaju gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju u kojemu je direktno zaposleno 1.000 radnika.

Prošle godine ova je kompanija poslovala s dobitkom nakon dvogodišnjih gubitaka. Ukupno je proizvedeno oko 130.000 tona aluminija.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *