Credo banka u stečaju

Dodajte komentar

Trgovački sud u Splitu juče je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Credo bankom, a ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljena potraživanja zakazano je za 22. mart ove godine, izvijestio je stečajni sudija Jozo Ćaleta.

Zbog utvrđenih bitnih nezakonitosti u poslovanju i nesprovođenja mjera koje im je radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti naložila centralna banka, Savjet Hrvatske narodne banke je na vanrednoj sjednici 22. novembra 2011. odlučio oduzeti odobrenje za rad splitskoj Credo banci te donio odluku o pokretanju njezine prisilne likvidacije.

Sredinom decembra prošle godine HNB, Državna agencija za sanaciju banaka i likvidatori Credo banke podnijeli su Trgovačkom sudu u Splitu zahtjev za pokretanje stečaja Credo banke u likvidaciji.

Šest zvaničnika Credo banke, osumnjičenih da su zlopotrebom položaja u privrednom poslovanju učinili štetu od 250 milona kuna, bilo je uhapšeno 10. decembra 2011., a dva dana kasnije pušteni su na slobodu.

Sudija istrage je na prijedlog Županijskog državnog tužilaštva donio 10. januara ove godine rješenje kojim je zamrznuta imovina šestorice osumnjičenika.

izvor: business.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *