Test sedmica eurozone – prva se dokazuje Francuska

Dodajte komentar

Evropski čelnici pokušaće ove sedmice spasiti svoje planove za novu fiskalnu regulativu te omogućiti smanjenje duga Grčke, nakon rezanja rejtinga više zemlja eurozone, piše u ponedjeljak Bloomberg.

Prošli petak, 13. januara, za čak devet članica eurozone bio je nesretan – agencija Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španiji, Portugalu i Kipru. 

Reakcija investitora na rezanje rejtinga u prvom trenutku bila je prigušena – kada je stigla objava, prinosi na francuske desetogodišnje obveznice povećali su se tek tri bazna boda, na 3,05 posto. Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice porasle su jedan bod, na 6,59 posto.

Pravo raspoloženje investitora moglo bi se pokazati danas jer Francuska, jedna od zemalja s nižim rejtingom, prva prikuplja novac. Na aukciji trezorskih zapisa ponudit će 8,7 milijardi eura.

Mizuho Asset Managment predviđa kako će Španija u četvrtak pokušati prikupiti pet milijardi eura.

Usto, ove se sedmice očekuje sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i italijanskog premijera Marija Montija, pred summit EU koji će se održati deset dana kasnije.

Sastanak je zakazan u petak u Rimu. Pitanje je i kako će dogovori izgledati jer Njemačka je sada sama sa stabilnim AAA.

U srijedu će grčki zvaničnici nastaviti razgovore s kreditorima nakon prošlonedjeljnog odugovlačenja – ulagačima se teško pomiriti s gubicima unutar dogovora o zamjeni starih grčkih obveznica za nove.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *