Srbija: Iz lizinga se vraća 10 puta više automobila?

Dodajte komentar

Broj oglasa u kojima lizing kuća nude automobile “vraćene sa lizinga” sa popustima i do 30 odsto, sve je veći što pokazuje da je sve više onih građana koji ostaju bez vozila.

Firme koje se bave “preuzimanjem vozila od korisnika lizinga” tvrde da je broj raskinutih ugovora skoro deset puta veći nego lane. Prosečan broj vraćenih vozila sa lizinga kretao u 2010. oko 10 mesečno, a danas se skoro svake nedelje vrati toliko automobila. 

Zvanično dostupne informacije, međutim, nisu tako alarmantne, iako u Asocijaciji lizing kompanija Srbije ističu da ne poseduju podatke na nivou cele industrije.

Većina lizing kuća prvo pošalje jednu pa drugu opomenu, a zatim daje rok, od najčešće osam dana, da korisnik vozila uplati ceo dug. Ako to ne učini, ugovor se smatra poništenim. Tada na scenu najčešće stupa neka od “specijalizovanih firmi” koja nudi “vansudsko poravnanje”, a zatim, ako se ne postigne dogovor, dolazi nadležni sud.

– Cilj i zadatak ALCS je da zaštiti krajnje korisnike kroz obezbeđivanje međunarodno usvojenih standarda u poslovanju lizing kuća –  navode u ovoj Asocijaciji.

– Kroz protokol sa Agencijom za privredne registre koji smo potpisali, informacije će biti izdavane kvartalno i biti dostupne po pravilima APR-a, a sadržajno će obuhvatiti statistike o finansijskom i operativnom lizingu, broju ugovora, broju novih prodatih automobila, broju polovnih automobila, proizvodnji, te će se kretanje tržišta pratiti na pravi način i transparentno – navode u Asocijaciji.

Za prvih devet meseci ove godine, prema dostupnim podacima, skoro polovina od 24.000 prodatih automobila u Srbiji je nabavljena na lizing, jer je procedura znatno jednostavnija, kamate niže od kredita, rate se plaćaju po srednjem kursu NBS, manje je učešće…

izvor: kamatica.com

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *