Pljevlja: Rudnik poklon Italijanima

Dodajte komentar

Stanje u Rudniku uglja Pljevlja, najznačajnijoj firmi na severu Crne Gore, i jednoj od najvažnijih u državi, blizu je tačke usijanja. Razlog – najavljeno spajanje Rudnika sa EPCG, čime bi, kako tvrde manjinski akcionari, njih 18 odsto, ova kompanija i ogromno rudno bogatstvo bili poklonjeni italijanskoj kompaniji “A2A”.

– Zbog toga predstavnici države u Odboru direktora Rudnika uglja moraju biti protiv spajanja Rudnika sa “Elektroprivredom Crne Gore” – kažu u svom pismu manjinski akcionari, koji tvrde da se ni na koji način ne sme dozvoliti njihovo “izbacivanje” iz Rudnika.

Javnost mora da bude obaveštena o tome da je pripremljena pljačka kroz utapanje Rudnika u EPCG, na krajnje ponižavajući način. Ogromne vrednosti Rudnika minimizirale bi se do apsurda i izgubile u EPCG kao kap u moru, pišu mali akcionari.

Oni dodaju da očekuju da će protiv spajanja biti tri predstavnika državnog kapitala u Odboru direktora, ali i član koji zastupa značajan udeo akcija biznismena, vlasnika Prve banke Crne Gore, Aca Đukanovića, brata bivšeg crnogorskog premijera.

– Međutim, takođe smo svesni da može doći do nesvakidašnjeg dila, odnosno treba računati na “uslugu za uslugu”. Razlog leži u činjenici da “A2A”, preko EPCG, održava likvidnost Prve banke kojom Đukanović upravlja, jer kod nje drži depozit od 60 miliona evra. Ta sredstva su namenjena investicijama – pojašnjavaju mali akcionari Rudnika uglja i dodaju da bi od toga jedinu korist imali Italijani.

Akcionari tvrde da bi za ugalj koji bi džabe dobili, Italijani prodavali skupu struju na tržištu. Vrednost ogromnog rudnog bogatstva meri se milijardama evra, dok je vrednost imovine Rudnika procenjena na oko 20 miliona evra, daleko od prave vrednosti.

Mali akcionari naglašavaju da prilikom procene vrednosti Rudnika nije na pravi način izračunata vrednost najvažnijih segmenata, odnosno rudarskih objekata, gde spadaju površinski kopovi, odlagališta…

– Da je to učinjeno na pravi način, Rudnik bi vredeo višestruko više – sigurni su u svoju računicu manjinski akcionari, koji zahtevaju da se zaustavi pljačka Pljevalja, odnosno prva faza pljačke manjinskih deoničara.

Nije teško pogoditi da bi posle toga usledila nova faza u kojoj bi stranci jednostavno izigrali ili izbacili državu iz tog sistema, kažu manjinski akcionari, i pojašnjavaju da država i “A2A” imaju većinu u obe kompanije, s tim što italijanska kompanija, koja je pojedinačno najveći vlasnik Rudnika, upravlja EPCG.

STUDIJA OPRAVDANOSTI

STUDIJOM opravdanosti spajanja kompanija sugeriše se da Rudnik i TE postanu jedno preduzeće, i to u sastavu EPCG. Odluku o tome doneće akcionari Rudnika i EPCG u čijem sistemu TE “Pljevlja” posluje. To spajanje izazvalo bi pad udela države u zajedničkoj kompaniji sa 55 na 53 ili 51 odsto, predviđaju pojedini stručnjaci, što bi ugrozilo državnu dominaciju u elektroenergetskom sistemu.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *