Firme dužne 178 miliona poreza

Dodajte komentar

Na kraju trećeg kvartala 2011. godine ukupna nenaplaćena poreska potraživanja iznosila su 178 miliona eura, što je sko­ro šest odsto bruto društvenog proizvoda odnosno preko deset odsto budžeta.

Jedan od fiskalnih rizika koji već od 2009. godine opterećuje javne finansije je rast poreskog duga, tj. rast nenaplaćenih poreskih potraživanja pišu Dnevne novine.

Razlog je značajan rast neli­kvidnosti, odnosno blokiranih žiro računa kompanija, kao i sive ekonomije. Na kraju tre­ćeg kvartala 2011. godine uku­pna nenaplaćena poreska po­traživanja iznosila su 178 mili­ona eura, što je skoro šest od­sto BDP-a. U Vladi smatraju da u koliko se ovi problemi ne ot­klone, sličan trend se može oče­kivati i u narednom periodu.

“U uslovima negativnog ban­karskog kreditiranja ili sporog rasta i stagnacije novog zapo­šljavanja, može se očekivati da će i u narednom periodu doći do izvjesnog rasta poreskog duga, dok ne dođe do bržeg rasta eko­nomije. Fiskalna kriza je mogu­ća u srednjem roku kao poslje­dica manjih prihoda zbog pro­dubljivanja i jačanja krize u eurozoni i efekata na ekonomiju Crne Gore”, navodi se u Predpristupnom ekonomskom pro­gramu, dokumentu koji je Vla­da dužna da usvoji kao država kandidat za ulazak u EU dužna da usvoji.

Podaci Centalne banke Crne Gore pokazuju da od 50 izvrš­nih dužnika, koji imaju najveći iznos duga, zaključno sa 31. novembrom prošle godine, 36 izvršnih dužnika je bilo u ne­prekidnoj blokadi duže od go­dine dana i njihova blokada je iznosila 109 miliona eura, što či­ni 30,02 odsto ukupnog iznosa duga, dok je 14 izvršnih dužni­ka bilo u blokadi do godinu da­na i blokada je iznosila 49 mi­liona, što čini 13,43 odsto uku­pnog iznosa blokade.

S obzirom da prognoze za na­rednu godinu nijesu baš ppti-mističe, postoji mogućnost da problem blokade računa, od­nosno nelikvidnosti preduze-ća značajno prijeti da ugrozi ili blokira normalno funkcionisanje ekonomije. Ukoliko napla­ta poreza ne bude tekla plani­ranom dinamikom, odnosno u onom iznosu koji je Vlada pla­nirala, postoji mogućnost da se dovede u pitanje redovna ispla­ta penzija, socijalnih davanja i ostalih naknada iz budžeta.

izvor: portalanalitika.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *