Prekinuti pregovori Grčke i banaka o otpisu duga

Dodajte komentar

Velike banke nijesu uspjele da postignu dogovor oko otpisa grčkog duga, saopštio je danas Institut za međunarodne finansije IIF koji pregovara u ime privatnih zajmodavaca, navodeći da su razgovori Grčke i banaka prekinuti.

“Prijedlozi za otpis značajnog dijela grčkog duga nijesu doveli do konstruktivnog zajedničkog stava svih učesnika”, prenijela je agencija AFP.

U okviru predloženog plana predviđeno je da banke otpišu 50 odsto potraživanja na ime grčkih obveznica u svom vlasništvu, što bi ogromni dug Atine od preko 350 milijardi eura smanjilo za oko 100 milijardi.

Dobrovoljni otpis duga predstavljao bi veliki korak ka izbjegavanju bankrota Grčke.

“S obzirom na okolnosti, pregovori sa Grčkom i zvaničnim sektorom su zaustavljeni da bi se razmotrile prednosti dobrovoljnog pristupa”, navodi IIF.

U ovonedjeljnim pregovorima učestvovali su predstavnik francuske banke “BNP Pariba” Žan Lemjer i direktor IIF-aČarls Dalara, koji su predstavljali banke, i premijer Grčke Lukas Papadimos i ministar finansija Evangelos Venizelos.

Saopštenje IIF-a znatno je negativnije od ranijih komentara grčke vlade, koja je navela da će razgovori biti nastavljeni sljedeće nedjelje.

“Na dobrom smo putu, koristimo zamah. Do kraja sljedeće nedjelje mogli bismo da imamo konačan prijedlog dogovora sa privatnim sektorom. Mogli bismo, do početka februara, da imamo zvaničnu javnu ponudu”, poručilo je grčko Ministarstvo finansija.

Grčki mediji danas izvještavaju da je do nesuglasica došlo zbog kamatnih stopa na nove obveznice koje bi Grčka, prema predviđenom planu, ponudila zajmodavcima u zamjenu za dužničke hartije koje dospijevaju na naplatu.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *